Tvärvänder – grönt ljus för Ryssland

2023 01 25

När Ryssland invaderade Ukraina portades landet från samtliga stora internationella idrottsevenemang.

Stoppet innefattande bland annat OS – världens största idrottsarrangemang sett till antalet deltagare.

Men nu tvärvänder Internationella olympiska komittén, IOK, och ger grönt ljus för ryska idrottare att delta i såväl OS 2024 som 2026.

Det bekräftar organisationen på sin hemsida efter ett större toppmöte där frågan idag avhandlats.

Svenska reaktionen: "Icke önskvärt"

I Sverige möts beslutet med ilska.

– Ett icke önskvärt beslut, säger verksamhetschefen inom Sveriges olympiska kommitté, SOK, Peter Reinebo till Sportbladet.

Även Sveriges grannländer har motsatt sig beslutet.

– Vi står kvar vid den ståndpunkt vi uttalade i höstas, ihop med de övriga nordiska länderna, säger Peter Reinebo, som dock kraftigt avvisar idén om att det skulle vara aktuellt att bojkotta mästerskapet.

Får inte bära flaggan

På IOK:s möte beslöts även att idrottare från Belarus ska få delta i samma upplagor av OS, som alltså avser sommar-OS i Paris 2024 samt vinter-OS i Italien 2026.

– Ingen idrottare ska stoppas från att tävla enbart på grund av sitt pass, framhåller IOK på sin hemsida.

Däremot sker deltagandet på ett villkor: att varken Ryssland eller Belarus får använda sina ordinarie färger.

Båda länderna måste delta med neutral flagg om de vill vara med.

– Ingen flagga, hymn, färger eller någon annan identifiering av dessa länder visas vid något sportevenemang eller möte, framhäver IOK i sitt protokoll.

Putin fortsatt portad

Däremot är det tvärstopp för exempelvis Vladimir Putin att på plats få uppleva tävlingsdramatiken och heja på Rysslands OS-deltagare.

– Ingen rysk eller belarusisk regering eller statlig tjänsteman bör bjudas in till eller ackrediteras för något internationellt sportevenemang eller möte, skriver IOK.

"Solidaritet med ukrainska idrottarna"

Som grund för beslutet hänvisar bland annat kommittén till att idrottare från Jugoslavien tilläts delta i OS i Barcelona 1992 som “oberoende idrottare”, trots att FN samtidigt riktade sanktioner mot landet som befann sig i inbördeskrig.

IOK skriver vidare att organisationen fortsatt ska arbeta med att stärka sitt “orubbliga engagemang för solidaritet med de ukrainska idrottarna och den ukrainska olympiska gemenskapen”. 

Idrottare som aktivt stödjer kriget i Ukraina kommer inte tillåtas att tävla.

Foto: D. Kim

Text: Redaktionen