Två tunga smällar för Putin – jubel i Ukraina

2024 06 07

Ukraina och Moldavien har uppfyllt nödvändiga kriterier för att inleda formella förhandlingar om ländernas anslutning till EU.

Det bekräftar EU-kommissionen i dag, fredag, rapporterar Euronews.

Det är ett stort steg för både Ukraina och Moldavien. Länderna har under en längre tid gjort anspråk på att närma sig Västeuropa och EU och beviljades kandidatstatus efter den ryska invasionen av Ukraina 2022.

Nu har länderna uppfyllt kraven för att gå med i unionen och kommer inleda förhandlingar om medlemskap.

– Ukraina har slutfört enastående reformer som begränsat oligarkers inflytande och minskat korruptionen. Dessutom har man vidtagit reformer för att skydda rättigheterna för nationella minoriteter, säger en talesperson för EU-kommissionen, enligt Euronews.

Moldavien uppges i sin tur gått fram med flera ”rättsliga reformer” och uppfyller därmed EU:s krav.  

– Nu ligger beslutet i händerna på medlemsstaterna, säger EU-kommissionens talesperson.

Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal har även bekräftat uppgifterna.

– Nu förväntar vi oss att våra europeiska vänner tar nästa steg och inleder förhandlingar om EU-medlemskap redan denna månad, framhåller han i ett inlägg på X.

Två smällar för Moskva

Fredagens besked är dåliga nyheter för den ryska regimen. Under diktatorn Vladimir Putins styre har Ryssland arbetat hårt för att närliggande länder inte ska närma sig väst. Kremls ambition är att kontrollera länder som enligt Moskva tillhör den "ryska intressesfären". 

Nu har det motsatta hänt när Ukraina och Moldavien inleder förhandlingar med EU.

Tidigare har även Sverige och Finland anslutit till Nato, vilket beskrivits som ytterligare en motgång för den ryska regimen.

Kreml har dock ett ess i rockärmen: Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Källor till Euronews uppger att Orbán och den ungerska regeringen har bestämt sig för att blockera ett ukrainskt medlemskap i EU.

I juli tar dessutom Ungern över ordförandeskapet i EU, vilket befaras försvåra förhandlingarna ytterligare.

– Eftersom Orbáns regering kommer att överta ordförandeskapet i EU-rådet från och med juli – vilket ger dem befogenhet att fastställa dagordningen och leda ministermöten – är EU:s ministrar rädda för att samtalen kan spåra ur ytterligare om inte Ungern ger med sig i slutet av juni, rapporterar Euronews.

Foto: President of Ukraine resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Skatteverket ska skicka ut 500 000 brev – “svara snabbt”

2024 06 11

Från och med idag implementerar Skatteverket en ny förändring.

Omkring 1,5 miljoner flyttanmälningar registreras hos Skatteverket varje år.

Men det har också vid vissa tillfällen blivit ett problem att folk skriver sig på någon annans adress. Det ska nu Skatteverket få bukt med genom att börja skicka ut brev till den som redan är folkbokförd på en adress ifall en annan person anmäler flytt till samma bostad.

– Det här är efterfrågat och kan förebygga fel, säger Cajsa Toresten, samordnare på Skatteverket, i en kommentar.

500 000 brev

Av de drygt 1,5 miljoner flyttanmälningar som görs uppskattar Skatteverket att man kommer att skicka ut brev vid ungefär en tredjedel av dessa.

Och den som får brevet ska svara snabbt.

Tre arbetsdagar har man på sig. 

– Vi vill gärna uppmana den som får brevet från oss att svara på det så snabbt som möjligt. Vi vill även uppmana den som flyttar att alltid vara ute i god tid med sin flyttanmälan, säger Cajsa Toresten.

Digitalt och på papper

Brevet om att någon anmält flytt kommer att skickas digitalt till den som har digital brevlåda.

– Skatteverket önskar snabb återkoppling, understryker myndigheten.

Har man inte det skickas istället brevet i pappersform med den vanliga posten. Vid det senare scenariot har man sex arbetsdagar på sig att svara istället för tre, eftersom pappersposten tar längre tid.

Det här gäller

Meddelandet kommer att skickas till en person i hushållet.

– Till den som bott längst på adressen, förtydligar Skatteverket.

Har de boende flyttat in samtidigt skickas brevet till den äldsta personen. Om det är flera personer som flyttar in kommer ett brev för varje person.

Det finns även exempel på situationer när inget brev skickas ut. Det gäller till exempel personer under 16 år eller om man har skyddade personuppgifter. Om den som hittills bott i bostaden själv har anmält flytt kommer inte heller något brev skickas.

Har utnyttjats av kriminella

Förändringen kommer efter att det tidigare bland annat uppmärksammats att kriminella skriver sig på andra personers adresser utan tillåtelse.

Exempelvis skrev sig en brottsmisstänkt person på en bostad som tillhörde ett äldre par i höstas.

När vi får tips om att personer medvetet skriver sig på fel adress och det kan finnas en hotfull situation så prioriteras det högt, sade Pontus Hesselheim, sektionschef på Skatteverket, till SVT vid tillfället.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen


SAS-plan har träffats av blixten

2024 06 11

Ett SAS-plan som var på väg från Köpenhamn till Amsterdam har träffats av blixten.

Under resans gång träffades flygplanet av blixten, inte bara en, utan två gånger.

SAS bekräftar blixtnedslagen i en kommentar till danska BT.

– Det är sant att SK1549 träffades av blixten två gånger på vägen från Köpenhamn till Amsterdam. Planet landade i Amsterdam i tid och utan problem, uppger flygbolaget.

”Enorm smäll”

Den danska läkaren Imran Rashid var en av flera passagerare som befann sig ombord när blixten slog ner i flygplanet.

I ett inlägg på sociala medier berättar han om den dramatiska upplevelsen.

–  I dag satt jag på planet med min brorson Adam, på väg till Amsterdam för att föreläsa. Mitt i ett samtal om alla spännande planer som låg framför oss såg vi plötsligt en ljusblixt och sedan hörde vi en enorm smäll, skriver han och fortsätter:

– Lite senare hände det igen vid vänster flygmotor, och jag blev riktigt rädd. Piloten sa strax efter att allt var under kontroll, men att vi blivit träffade av blixten.

En stund senare landade SAS-planet i Amsterdam. Samtliga passagerare är oskadda.

Imran Rashid är skakad efter upplevelsen.

– Vi kom dit säkert, men jag känner mig skakad och skör inombords. Vi är helt enkelt för upptagna med att planera för allt vi en dag ska uppnå, så att vi helt glömmer bort att vara tacksamma för det vi redan har, framhåller läkaren och tillägger:

– Stanna upp och uppskatta allt som är bra i ditt liv. Inget vet hur länge vi har kvar det.

Blixten sällan farlig

Blixtnedslag i flygplan leder sällan till allvarliga konsekvenser.

Ett flygplan fungerar på samma sätt som en bil när det gäller åsknedslag. Skrovet, som är gjort av metall, leder blixten på utsidan så att de som sitter inuti inte skadas.

– Jag förstår att det är traumatiskt för dem ombord. Men flygplan är konstruerade för att klara blixtnedslag. Väldigt få nedslag leder till skador.

Det framhöll Stefan Christensen, utredningschef för civil luftfart på Statens Haverikommission, till SVT Nyheter efter att ett passagerarplan med 400 personer blivit träffat av blixten och tvingats vända på vägen till Turkiet.

Foto: B. Morgan resp SAS Group

Text: Redaktionen