Gisslandramat över – Båda frisläppta

2021 07 21

Det dramatiska gisslandramat har nu slutat med att båda de tillfångatagna kriminalvårdarna har släppts.

Det glada beskedet kom sent på onsdagskvällen. Det var under eftermiddagen som två vikarier på kriminalvården vid Hällbyfängelset utanför Eskilstuna togs som gisslan av två dömda mördare som beväpnat sig med rakblad fästa på tandborstar varpå ett stort polispådrag larmades till platsen. Hällbyanstalten är en sluten anstalt med 98 platser som är klassad i högsta säkerhetsklass uppger Kriminalvården.

Krävde helikopter

De båda förövarna är dömda mördare och barrikaderade sig i vaktutrymmet på en av avdelningarna varpå de krävde en helikopter.

– Det här är en mycket allvarlig händelse. De intagna är dömda för allvarlig brottslighet men vi kan i nuläget inte gå ut med vad de är dömda för. Kriminalvårdens förhandlare, insatsstyrka och polis är på plats och läget är fryst, sa tillförordnade säkerhetschefen Jörgen From Nordin till SVT.

Pizzaleverans

Mördarna krävde 20 kebabpizzor för att släppa en ur gisslan och efter att pizzorna levererats släpptes även en av de två tillfångatagna kriminalvårdarna. 

Efter nästan nio timmar stod det slutligen klart att även den andra ur gisslan hade släppts och gisslandramat vid Hällbyanstalten fick ett bra slut jämfört med hur det kunde ha gått. Många anhöriga och kollegor kunde andas ut. Nu väntar ett viktigt arbete med att kartlägga hur gisslandramat kunde uppstå.

Arkivfoto: Polisen Norrmalm, FB