Två risker för Sverige – efter Erdogans nya besked

2023 07 10

Statsminister Ulf Kristersson (M) befinner i Vilnius, Litauen, för ett extrainsatt möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Kristersson och Erdogan ska diskutera den svenska Natoansökan tillsammans med försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Inför mötet gick president Erdogan ut med ett nytt krav för att släppa in Sverige.

Turkiets president kräver att EU återupptar förhandlingarna om ett turkiskt medlemskap i unionen.

– Först måste EU öppna dörren för ett turkiskt medlemskap i Europeiska unionen. Sedan kommer vi att öppna dörren för Sverige, precis som vi har gjort för Finland, sa Erdogan under ett framträdande i turkisk tv enligt AFP.  

”Har stängt dörren”

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, tolkar Erdogans nya utspel som en rejäl motgång för Sverige.

– Han tycks ha stängt dörren till en svensk Nato-anslutning under överskådlig framtid, skriver han på Twitter.

Försvarsmakten: Två risker med en fördröjning

Turkietkännaren Paul Levin varnar för att Erdogan i nuläget ”stängt dörren” för ett svenskt Natomedlemskap.

Ett dåligt scenario för Sverige.

Ytterligare fördröjningar i Natoprocessen kan på sikt innebära flera risker för den svenska försvarsförmågan.

Det varnar svenska försvarsstabens chef Michael Claesson för i en intervju med Yle.

- På kort sikt, kanske upp till ett år, bedömer vi det som hanterbart. Men bortom det är vi i någon mening exponerade för en större risk, säger han till Yle och hänvisar till att västvärlden befinner sig i en ”långsiktig systemkonflikt” med Ryssland.

Vidare konstaterar Claesson att Sveriges militära samarbete med Finland kommer att försvagas om Natoprocessen förhalas ytterligare.

– Samarbetet nu är så nära och effektivt att det i sig utgör en avskräckande effekt på en potentiell angripare. Men Finland kommer att behöva ägna mer och mer kraft åt att bli fullt ut involverad i Natos olika aktiviteter. Av rena kapacitetsskäl måste Finland i det läget prioritera och då tror jag att man tvingas prioritera Nato.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen