Två poliser samt konstnären Lars Vilks döda

2021 10 07

Två poliser och en skyddsperson har förlorat livet i en svår olycka i Småland. Skyddspersonen var konstnären Lars Vilks.

Det var på E4:an utanför Markaryd i Kronobergs län som den mycket allvarliga trafikolyckan inträffade under söndagseftermiddagen när en civil polisbil och en lastbil kolliderade.

Två fordon i brand

I samband med kollisionen började det brinna kraftigt från båda fordonen. Det är ännu oklart hur olyckan inträffade. Identiteten på de omkomna är inte formellt fastställd men det finns inledningsvis ingenting som talar för att någon annan skulle varit inblandad. Anhöriga till de inblandade är underrättade om omständigheterna. Föraren av lastbilen fördes med ambulans till sjukhus där han vårdas uppger polisen.

Bestörtning och sorg

– Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kollegor och vår skyddsperson omkommit i dag på eftermiddagen. Mina tankar går till anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater. Jag är också i kontakt med polisregion Syd för att försäkra mig om att de får det stöd de behöver i denna stund, säger rikspolischef Anders Thornberg. 

Ogreppbart

– Att den person vi är satta att skydda och våra två kollegors liv slutar i denna tragedi är ogreppbart och outsägligt sorgligt. Mina varmaste tankar till vår skyddspersons anhöriga och våra kollegors familjer och närmaste arbetskamrater, säger Carina Persson, regionpolischef i region Syd.

Oerhört tragisk olycka

–  Detta är en oerhört tragisk händelse. Nu är det viktigt för oss alla att vi gör allt vi kan för att reda ut vad som hänt på platsen och vad orsakat kollisionen, samtidigt som vi tar hand om våra medarbetare, säger Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten som ansvarar för personskyddet i polisregion Syd.

Framkomligheten påverkad

Utredningen kring polisens agerande vid olyckan leds nu av en åklagare vid särskilda åklagarkammaren då olyckan involverat polisanställda. Arbetet med utredningen tros ta relativt lång tid vilket kan påverka framkomligheten på E4, uppger polisen..

Polisen kommer under måndagen att hålla en presskonferens om ärendet. Presskonferensen hålls på Rättscentrum i Malmö klockan 10.15.

💙 Tankarna går till de två poliserna, till skyddspersonen, till lastbilsföraren, till deras familjer, anhöriga och vänner samt till alla poliskollegor runt om i hela Sverige. Tack för era ovärderliga insatser. Ni arbetar med livet som insats och två tacksamhet är oändlig.

❤ ❤ ❤

Arkivfoto: Polisen, FB