SVERIGE: Två personer har hittats döda

2023 05 29

Två personer har hittats avlidna i en bostad i Sandviken.

Det uppger polisen på fredagsmorgonen.

– Under eftermiddagen på torsdagen anträffades två avlidna personer, en man och en kvinna, i en bostad i Sandviken, framhåller Kommunikationsenheten polisregion Mitt i ett uttalande.

Anlände under gårdagen 

Polispatruller anlände till platsen runt 13.45-tiden på torsdagen

– De anträffades och sedan blev vi kontaktade. Så det är inget larm vi åkte på om pågående brott, säger Pelle Vamstad, presstalesperson vid polisen, till Aftonbladet.

Dödsorsaken är oklar

Polisen har inlett en förundersökning.

Den initiala brottsrubriceringen är dråp alternativt mord.

– Vi kan inte säga hur de har avlidit. Det är anledningen till att starta en förundersökning med brottsrubricering dråp alternativt mord, för det ger oss lite större verktygslåda, säger Pelle Vamstad till Expressen.

Vidare uppger han att ”det som har inträffat har inte inträffat precis nu”.

Polisen väntar på svar från rättsmedicinska innan de går ut med ytterligare information.

Grövsta brottet

Mord är det grövsta av de allvarliga våldsbrotten.  Den brottsliga gärningen består i att uppsåtligen beröva annan livet. 

– För mord döms till fängelse i tio år eller på livstid. Om brottet är att bedöma som mindre grovt döms i stället för dråp. Straffskalan för dråp är fängelse i lägst sex och högst tio år, står det i Svensk författningssamling (SFS) – som utgörs av lagar och förordningar.

Förutom för mord är livstids fängelse föreskrivet för ytterligare ett trettiotal brott. Ett tiotal av dessa kan begås endast då riket är i krig eller andra liknande utomordentliga förhållanden råder. Sedan brottsbalken trädde i kraft 1965 har samtliga domar på livstids fängelse utom en avsett mord eller försök till mord.

– Den som har dömts till livstids fängelse får normalt, sedan viss tid har avtjänats, sitt straff omvandlat till ett tidsbestämt fängelsestraff. Tidigare skedde detta uteslutande genom att regeringen beviljade nåd, står det i SFS.

Från mitten av 1960-talet till slutet av 1980-talet omvandlades livstids fängelse till tidsbestämda fängelsestraff som i genomsnitt uppgick till 14 år.

Därefter skärptes praxis successivt så att omvandling skedde till fängelse i 18 år eller mer.

Arkivfoto: Polisen Linköping

Text: Redaktionen