Två personer har hittats döda – vid skola och i skärgård

2024 01 05

Två personer har hittats döda i Västsverige.

En person har på fredagen anträffats avliden vid en gymnasieskola i Borås.

Det är till Sven Eriksonsgymnasiet som polis och ambulans har larmats innan lunchtid.

Polisen är återhållsamma med information angående händelsen men kan bekräfta att det rör sig om ett dödsfall.

Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Inga elever på plats

Polisen bekräftar vidare att man har inlett en förundersökning om vållande till annans död.

Det handlar om en rutinmässig rubricering med anledning av att man inte vet vad som orsakat dödsfallet.

– Skolledningen är informerad om händelsen, men det är inga elever på plats eftersom det fortfarande är lov, säger Borås stads kommunikationschef Marie Ingvarsson till GP.

Även i skärgård

Samtidigt kommer uppgifter om att en person i 50-årsåldern har dött utanför Asperö i Göteborgs södra skärgård.

Det handlar om en dykare som av oklar anledning ska ha tappat medvetandet under vattnet och dött i samband med något slags undervattensarbete.

– Det är en pågående utredning där polis och sjukvård utreder vad som egentligen har hänt, säger Martin Jönsson, vd på Svensk Sjöentreprenad i Göteborg.

Behöver hjälp i annat fall

På fredagen har polisen även gått ut med ett meddelande om att man behöver hjälp angående ett annat dödsfall som skedde mot slutet av förra året.

Det var i november 2023 som en 75-årig kvinna bekräftades avliden på en plats i ett grönområde i norra Gnosjö.

– Under måndagskvällen 13 november 2023, får polis uppgift om en svårt skadad person på en plats i ett grönområde i norra delarna av Gnosjö tätort, meddelar polisen.

– Personen, som är en kvinna i 75-årsåldern, konstateras avliden på platsen och omständigheter som framkommer senare under kvällen föranleder att det inleds en förundersökning om mord.

Efterfrågar uppgifter

Nu efterfrågar man uppgifter från den som kan ha relevant information angående dödsfallet i Gnosjö.

– Vi är särskilt intresserade av iakttagelser av folk som rört sig i friluftsområdet eller gång- och cykelvägen från Åvikenskolan mot Olgas gränd riktning i området Töllstorp under eftermiddagen måndagen 13 november, men främst mellan klockan 14 och 15.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen


Nya regler när du ska besiktiga bilen – börjar gälla inom kort

2024 02 20

Inom bara ett par års tid är nya regler att vänta när du ska besiktiga bilen.

Alldeles för många bilar godkänns i besiktningen trots att det finns uppenbara brister i fordonen.

Det meddelar Fordonsbesiktningsbranschen, FBB, i en ny rapport.

Specifikt pekar organisationen på att kraven är för låga och gränsvärdena för höga – vilket innebär att bilar släpps igenom trots bristande avgasrening och miljöskadliga utsläpp.

Bland EU:s sämsta

Samma rapport visar att Sverige för femte året i rad är ett av EU:s absolut sämsta länder när det gäller just miljökraven vid fordonsbesiktning.

Flera åtgärdsförslag initierade av Transportstyrelsen med syfte att skärpa miljökontrollen är därför nu på gång.

Myndigheten vill dock invänta EU:s nya besiktningspaket innan de träder i kraft, men enligt FBB krävs det förändring på en gång.

– Vi har länge pekat på bristerna i dagens regelverk och är positiva till de nya åtgärdsförslagen, säger Tord Fornander, ordförande i FBB.

Kan dröja till 2029

Även om EU:s besiktningspaket förväntas inom de närmsta åren kan det dröja till 2029 innan det är i hamn.

Av just den anledningen kräver branschorganisationen att Sverige agerar med framförhållning.

– Att Transportstyrelsen inte ens vill agera på sina egna förslag är väldigt svårt att begripa. Det finns inget att vänta på, det handlar i grunden om vår miljö och hälsa, säger Tord Fornander.

Fusk förväntas kriminaliseras

Ett förslag ligger dock på regeringens bord om att kriminalisera fusk med avgasrening.

Det är specifikt framtaget efter beräkningar om att manipulerad eller saknad avgasrening kommer att öka den svenska vägtrafikens utsläpp av kväveoxider med upp till 14 procent för tunga lastbilar.

För lätta dieselfordon bedöms utsläppen öka med så mycket som 150 procent om inget sker.

– Det är såklart ett steg i rätt riktning att det nu finns förslag att kriminalisera den här typen av fusk. Nu är det viktigt att regeringen agerar snabbt för att få till nödvändiga lagändringar, säger Tord Fornander.

Saknar regler för elbilar

FBB uppmärksammar också att Sverige, till skillnad från många andra EU-länder, saknar ett särskilt regelverk för kontrollbesiktning av elbilar.

Till exempel kontrolleras inte komponenter som bilens framdriftsbatteri, kablar och laddutrustning för eventuella fel.

– Regelverket måste självklart uppdateras i takt med den tekniska utvecklingen och att elfordon blir en allt större del av den svenska fordonsflottan. Avsaknaden av regler för elbilar handlar knappast om att frågan är komplex – förslagen finns och andra EU-länder har redan infört specifika kontroller.”, säger Tord Fornander. 

Foto: K. Hörnfeldt

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 20

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen