Två personer har försvunnit – polisen behöver hjälp

2023 09 23

Polisen söker nu efter två personer som har försvunnit.

Det är i Falun som polisen under fredagskvällen går ut med att man letar efter en äldre man som har försvunnit.

Närmare bestämt rör det sig om området Bojsenburg, där en man i 90-årsåldern har försvunnit från sin bostad.

Han sågs senast vid sin bostad klockan 09:30 under fredagen.

Mannen har en demenssjukdom och polisen är mycket angelägna om att hitta honom.

Flera signalement

Polisen har gått ut med flera signalement för att försöka få allmänhetens hjälp med att hitta den försvunna mannen.

– 175 cm lång, har vitt långt hår och delvis skägg. Hans klädsel tros vara en röd, ganska sliten tröja, grön jacka, grå mjukisbyxor och svarta "foppa-tofflor". Han har troligen med sig sin röda rollator, framhåller polisen via sin webbsida.

Vill ha hjälp

Polisen behöver hjälp med att leta reda på mannen, och uppmanar alla som har information eller gjort relevanta observationer att höra av sig.

– Den som tror sig se mannen eller har uppgifter i ärendet ombeds omedelbart kontakta polisen via 112 om man har mannen i sikte eller annars via 114 14.

Även Upplands Väsby 

Polisen har även meddelat att en person saknas i Upplands Väsby.

Där rör det sig om en kvinna i 75-årsåldern som senast sågs i sitt hem mellan järnvägen och E4.

– Kvinnan är klädd i nattlinne och morgonrock, hon uppges ha svårt att hitta tillbaka till sin bostad i närheten av Vilundaparken. Polisen är på plats med flera resurser, inklusive helikopter, för att söka efter kvinnan.

Vill ha tips

Även angående försvinnandet i Upplands Väsby vill polisen gärna få in tips från allmänheten.

– Polisen är intresserad av tips från allmänheten, har du sett kvinnan, vänligen kontakta polisen på telefon 112, framhåller polisen via sin webbsida.

Polisen har möjlighet att använda sig av flera olika resurser, däribland båtar, helikoptrar och organisationen Missing People för att leta reda på försvunna människor.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen