JUST NU: Två partier ökar tydligt jämfört med valet 2018

2022 08 21

Den rödgröna sidan med Magdalena Andersson (S) i spetsen ligger nu klart före högersidan i en helt ny mätning från Sifo som indikerar att det krävs något extra från Moderaterna för att kunna vinna valet.

Den nya mätningen bekräftar utvecklingen de senaste dagarna som visat att Magdalena Andersson kan vara på väg att ge Socialdemokraterna ett kraftigt lyft jämfört med valet 2018 då Stefan Löfven var partiledare.

Stark uppgång för S och MP

I valet 2018 kammade Socialdemokraterna hem 28,3 procent men i dagens mätning från Sifo når de hela 32,5 vilket är hela 4,2 procentenheter högre.

Samtidigt behåller Vänsterpartiet sin starka position från 2018 och får exakt samma valresultat.

Dessutom har Miljöpartiet gått mycket starkt i slutet av sommaren enligt Sifos mätning och partiet som legat långt under spärren under många månader ligger nu istället mer än en procentenhet bättre till än vid valet 2018.

Värre för M och SD

Moderaternas regeringsunderlag med statsministerkandidat Ulf Kristersson i spetsen har däremot drabbats av låga siffror både för Moderaterna och Sverigedemokraterna enligt Sifo.

Kristdemokraterna har ökat rejält sedan krisen i fjol och Liberalerna har ökat ordentligt sedan Johan Pehrson tog över som partiledare. Men det hjälper inte då Moderaterna nu börjat tappa den senaste veckan enligt mätningen.

Enligt Sifo har Moderaterna framförallt tappat i sitt tidigare styrkeområde Stockholm som brukar vara mycket bättre än riket som helhet för partiet.

M tappar i Stockholm

I valet 2018 fick Moderaterna följande resultat i huvudstadsområdet:

- 26,0 % i Stockholms län

- 21,9 i Stockholms kommun

– Ser man tillbaka har Stockholm varit ett styrkebälte för M. Nu är det sämre än de andra storstadsområdena med värden som ligger under 20 procent, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD

Sifo kan inte förklara Moderaternas tapp med någon uppenbar anledning men framhåller att Socialdemokraterna har lyckats locka invånare i Stockholmsregionen som tidigare varit osäkra på vad de ska rösta eller om de skulle rösta alls.

– De som har rest sig från soffan har Socialdemokraterna i hög utsträckning lyckats ta, säger Sifochefen.

Hela mätningen

Här är Sifos nya mätning som avser 18-20 augusti 2022 jämfört med fredagens mätning respektive valet 2018.

Parti                                             Idag     I fredags    2018

🔴Vänsterpartiet                    8,0        +0,0          +0,0
🔴Socialdemokraterna     32,5        -0,2           +4,2
🟢Miljöpartiet                          5,5        +0,2          +1,1
🟢Centern                                  6,1        +0,0           -2,5
🔵Liberalerna                           5,5         -0,1           +0,0
🔵Moderaterna                     17,3        -0,3           -2,5
🔵Kristdemokraterna           5,8        -0,2           -0,5
🔵Sverigedemokraterna   16,8       +0,7          -0,7
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  52,1         +0,0         +2,8
🔴🟢 S+V+MP                        46,0         +0,0         +5,3
🟢      Centern                             6,1         +0,0         -2,5
🔵🔵 M+KD+SD+L              45,4         +0,1         -3,7
 
ANALYS
Sifomätningen indikerar att i första hand Moderaternas men även i andra hand Sverigedemokraternas valkampanjer inte fungerar fullt ut. Partierna behöver öka tydligt för att vinna valet och få möjlighet att bilda styrande regeringsunderlag enligt den nya mätningen.

Sannolikt handlar det om att brottsligheten inte har stått i centrum vilket är en starkt fråga för båda de två stora högerpartierna enligt mätningarna.

Samtidigt har Magdalena Andersson (S) skyhöga personliga förtroendesiffror vilket är en stor fördel för Socialdemokraterna när valspurten nu går in på de sista skälvande tre veckorna.

◾ Mätningen är genomförd 18-20 augusti 2022.

◾ Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 82 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936.

KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår även partier som eventuellt får under 4 procent i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

Foto: Moderaterna resp. Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen