JUST NU: Två partier ökar tydligt jämfört med valet 2018

2022 08 21

Den rödgröna sidan med Magdalena Andersson (S) i spetsen ligger nu klart före högersidan i en helt ny mätning från Sifo som indikerar att det krävs något extra från Moderaterna för att kunna vinna valet.

Den nya mätningen bekräftar utvecklingen de senaste dagarna som visat att Magdalena Andersson kan vara på väg att ge Socialdemokraterna ett kraftigt lyft jämfört med valet 2018 då Stefan Löfven var partiledare.

Stark uppgång för S och MP

I valet 2018 kammade Socialdemokraterna hem 28,3 procent men i dagens mätning från Sifo når de hela 32,5 vilket är hela 4,2 procentenheter högre.

Samtidigt behåller Vänsterpartiet sin starka position från 2018 och får exakt samma valresultat.

Dessutom har Miljöpartiet gått mycket starkt i slutet av sommaren enligt Sifos mätning och partiet som legat långt under spärren under många månader ligger nu istället mer än en procentenhet bättre till än vid valet 2018.

Värre för M och SD

Moderaternas regeringsunderlag med statsministerkandidat Ulf Kristersson i spetsen har däremot drabbats av låga siffror både för Moderaterna och Sverigedemokraterna enligt Sifo.

Kristdemokraterna har ökat rejält sedan krisen i fjol och Liberalerna har ökat ordentligt sedan Johan Pehrson tog över som partiledare. Men det hjälper inte då Moderaterna nu börjat tappa den senaste veckan enligt mätningen.

Enligt Sifo har Moderaterna framförallt tappat i sitt tidigare styrkeområde Stockholm som brukar vara mycket bättre än riket som helhet för partiet.

M tappar i Stockholm

I valet 2018 fick Moderaterna följande resultat i huvudstadsområdet:

- 26,0 % i Stockholms län

- 21,9 i Stockholms kommun

– Ser man tillbaka har Stockholm varit ett styrkebälte för M. Nu är det sämre än de andra storstadsområdena med värden som ligger under 20 procent, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD

Sifo kan inte förklara Moderaternas tapp med någon uppenbar anledning men framhåller att Socialdemokraterna har lyckats locka invånare i Stockholmsregionen som tidigare varit osäkra på vad de ska rösta eller om de skulle rösta alls.

– De som har rest sig från soffan har Socialdemokraterna i hög utsträckning lyckats ta, säger Sifochefen.

Hela mätningen

Här är Sifos nya mätning som avser 18-20 augusti 2022 jämfört med fredagens mätning respektive valet 2018.

Parti                                             Idag     I fredags    2018

🔴Vänsterpartiet                    8,0        +0,0          +0,0
🔴Socialdemokraterna     32,5        -0,2           +4,2
🟢Miljöpartiet                          5,5        +0,2          +1,1
🟢Centern                                  6,1        +0,0           -2,5
🔵Liberalerna                           5,5         -0,1           +0,0
🔵Moderaterna                     17,3        -0,3           -2,5
🔵Kristdemokraterna           5,8        -0,2           -0,5
🔵Sverigedemokraterna   16,8       +0,7          -0,7
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  52,1         +0,0         +2,8
🔴🟢 S+V+MP                        46,0         +0,0         +5,3
🟢      Centern                             6,1         +0,0         -2,5
🔵🔵 M+KD+SD+L              45,4         +0,1         -3,7
 
ANALYS
Sifomätningen indikerar att i första hand Moderaternas men även i andra hand Sverigedemokraternas valkampanjer inte fungerar fullt ut. Partierna behöver öka tydligt för att vinna valet och få möjlighet att bilda styrande regeringsunderlag enligt den nya mätningen.

Sannolikt handlar det om att brottsligheten inte har stått i centrum vilket är en starkt fråga för båda de två stora högerpartierna enligt mätningarna.

Samtidigt har Magdalena Andersson (S) skyhöga personliga förtroendesiffror vilket är en stor fördel för Socialdemokraterna när valspurten nu går in på de sista skälvande tre veckorna.

◾ Mätningen är genomförd 18-20 augusti 2022.

◾ Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 82 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936.

KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår även partier som eventuellt får under 4 procent i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

Foto: Moderaterna resp. Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen