Två fall av nya varianten omikron misstänks i Sverige

2021 12 04

Två personer hemmahörande i Småland misstänks ha drabbats av den nya virusvarianten omikron som har lett till en mängd nya åtgärder runt om i världen

De båda personerna kopplas närmare bestämt till region Jönköping rapporterar DN.

På resa i Sydafrika

De har insjuknat efter en resa till Sydafrika vilket är det land där den fruktade virusmutationen omikron har upptäckts hos en rad patienter.

WHO varnar hela världen

Världshälsoorganisationen WHO har gått ut och varnat för att omikron kommer att sprida sig över världen och få allvarliga konsekvenser. Experter befarar att den nya virusmutationen är mer smittsam och att vaccinen inte biter lika bra på omikron vilket skulle kunna få allvarliga följder för inte minst äldre och riskgrupper.

Samtidigt finns det i nuläget inga indikationer på att dess symtom är värre än tidigare varianter men mycket är ännu okänt med virusvarianten omikron rapporterar BBC News.

Prover har sänts vidare

Prover från de två insjuknade personerna i Region Jönköping har nu sänts till Folkhälsomyndighetens laboratorium för att undersökas närmare.

Jönköping smittskyddsläkare Malin Bengnér delger ingen ytterligare information om de två patienterna till DN men framhåller att smittspårning pågår.

Noggrann smittspårning sker

– Precis som vanligt har de blivit tillsagda att hålla sig hemma. Egentligen är det inga andra regler, men vi håller extra koll på att smittspårningen genomförs noggrant, säger Malin Bengnér till tidningen.

ANALYS

Det är helt uppenbart att den nya virusvarianten sprids snabbt världen över och att dess framfart är tillsynes extremt svår att hejda. Men det finns metoder att skydda sig och den metod WHO framförallt lyfter fram är att vaccinera sig.

Foto: Region Kronoberg