JUST NU: Två av Europas största flygbolag ställer in hundratals flyg

2022 07 08

Hundratals flyg från Lufthansa och Air France-KLM kommer inte att lyfta i sommar.

De aktuella flygbolagen är två av de största i Europa och tvingas nu till kraftiga nedskärningar som i förlängningen drabbar tusentals resenärer, rapporterar Financial Times.

Flygbolagen har förutom att ställa in totalt hundratals flyg även begränsat biljettförsäljningen förutom de allra dyraste biljetterna som går att köpa.

Vill undvika resekaos

Anledningen till att flygbolagen sätter in åtgärderna är för att man vill underlätta för det resekaos som väntar i Europa på grund av personalbrist och ökad efterfrågan på flygresor efter att covidrestriktioner lättat.

Inte tillräckligt med personal

Konkret handlar det om att det inte finns personal att tillgå till cockpit, flygplats och kabin, uppger norska NRK.

Den främsta utmaningen för flygbolagen består dock i hantera bagage och passagerare, en situation som nu har blivit ohanterlig.

Gäller från och med idag

Lufthansa, ett tyskt flygbolag, har ställt in flera hundra flyg från och med idag till torsdag nästa vecka. 

Man har också pausat en del av försäljningen av lågprisbiljetter för att möjliggöra för resenärer som drabbats av inställda avgångar att kunna boka om sina resor.

770 flyg ställs in

– Lufthansa ställer in ytterligare 770 flyg i Frankfurt och München senast den 14 juli, särskilt under trafiktopparna på eftermiddagen och kvällen, när många flyg lyfter samtidigt och förseningar har en särskilt stor inverkan, uppger flygbolaget till FT.

Fler flyg kan ställas in

Det kan bli aktuellt att ställa in ännu fler flyg senare i sommar.

– Målet är att erbjuda ett stabilt flygschema, undvika avbokningar på daglig basis och på så sätt hålla påverkan på våra passagerare så låg som möjligt, framhåller Lufthansa.

“Obevekligt arbetstryck”

Air France-KLM säger i sin tur att att de kommer att ställa in drygt 20 tur- och returflyg i Europa ända fram till nästa månads slut, uppger deras nederländska verksamhet.

– Arbetstrycket på flygplatsen är för närvarande obevekligt, säger flygbolaget till FT.

Foto: J. McArthur

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen