JUST NU: Två av Europas största flygbolag ställer in hundratals flyg

2022 07 08

Hundratals flyg från Lufthansa och Air France-KLM kommer inte att lyfta i sommar.

De aktuella flygbolagen är två av de största i Europa och tvingas nu till kraftiga nedskärningar som i förlängningen drabbar tusentals resenärer, rapporterar Financial Times.

Flygbolagen har förutom att ställa in totalt hundratals flyg även begränsat biljettförsäljningen förutom de allra dyraste biljetterna som går att köpa.

Vill undvika resekaos

Anledningen till att flygbolagen sätter in åtgärderna är för att man vill underlätta för det resekaos som väntar i Europa på grund av personalbrist och ökad efterfrågan på flygresor efter att covidrestriktioner lättat.

Inte tillräckligt med personal

Konkret handlar det om att det inte finns personal att tillgå till cockpit, flygplats och kabin, uppger norska NRK.

Den främsta utmaningen för flygbolagen består dock i hantera bagage och passagerare, en situation som nu har blivit ohanterlig.

Gäller från och med idag

Lufthansa, ett tyskt flygbolag, har ställt in flera hundra flyg från och med idag till torsdag nästa vecka. 

Man har också pausat en del av försäljningen av lågprisbiljetter för att möjliggöra för resenärer som drabbats av inställda avgångar att kunna boka om sina resor.

770 flyg ställs in

– Lufthansa ställer in ytterligare 770 flyg i Frankfurt och München senast den 14 juli, särskilt under trafiktopparna på eftermiddagen och kvällen, när många flyg lyfter samtidigt och förseningar har en särskilt stor inverkan, uppger flygbolaget till FT.

Fler flyg kan ställas in

Det kan bli aktuellt att ställa in ännu fler flyg senare i sommar.

– Målet är att erbjuda ett stabilt flygschema, undvika avbokningar på daglig basis och på så sätt hålla påverkan på våra passagerare så låg som möjligt, framhåller Lufthansa.

“Obevekligt arbetstryck”

Air France-KLM säger i sin tur att att de kommer att ställa in drygt 20 tur- och returflyg i Europa ända fram till nästa månads slut, uppger deras nederländska verksamhet.

– Arbetstrycket på flygplatsen är för närvarande obevekligt, säger flygbolaget till FT.

Foto: J. McArthur

Text: Redaktionen