TURKIET: Inhemsk ilska mot Erdoğan

2023 02 08

Inhemsk ilska riktas mot de turkiska myndigheterna.

Kritiken kommer från människor som drabbats mycket hårt av den jordbävning som skakade Turkiet och Syrien i veckan och som orsakat över 11 000 människors död.

Många är frustrerade och upprörda över att man anser att staten reagerat långsamt och att hjälpen inte nått de områden den borde, rapporterar bland annat BBC.

Dussintals gripna efter Twitterkritik

En hel del har valt att kanalisera sin kritik mot regeringen via Twitter – som nu har begränsats kraftigt i landet enligt internetövervakningstjänsten NetBlocks.

Det har dessutom fått direkta konsekvenser för en hel del av de som vädrat sina anklagelser mot president Erdoğans regim.

Turkisk polis har gripit mer än två dussin personer på grund av inlägg på sociala medier som är kritiska mot regeringens hantering av krisen, uppger den brittiska nyhetskanalen.

Även politiker pekar ut Erdoğan

Kritik mot presidenten kommer dock inte enbart från de drabbade.

Även från politiskt håll kritiseras den turkiska ledaren för att ha agerat långsamt.

– Om det finns en person som är ansvarig för detta så är det Erdoğan, säger Kemal Kilicdaroglu, ledare för Turkiets största oppositionsparti, enligt BBC.

Erdoğan: "Ignorera provokatörerna"

Huvudpersonen själv slår ifrån sig kritiken.

– Detta är en tid för enighet och solidaritet. Under en period som denna kan jag inte acceptera att människor bedriver negativa kampanjer för politiskt intresse, säger Erdoğan.

Han uppmanar samtidigt befolkningen att ignorera “provokatörer” som klagar på krishanteringen.

Istället borde man bara lyssna på myndigheterna, anser den turkiska presidenten.

Medgav problem

Under ett besök i några av de värst drabbade områdena i Turkiet idag medgav dock presidenten att den turkiska regeringen hade kunnat göra saker annorlunda.

– Den första dagen upplevde vi vissa problem, men den andra dagen och idag har situationen varit under kontroll, sade han enligt Reuters.

LÄS MER: Erdogans order ifrågasätts – ”ser mycket märkligt ut”

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen