Turkisk grupp hotar svenska folket

2023 02 01

En turkisk hackergrupp hotar att sprida ”känslig data” om svenska folket.

Det framhåller gruppen i ett mejl som SVT Nyheter tagit del av.

– Om ni skändar koranen en enda gång till, då kommer vi börja sprida svenskars känsliga personliga data, skriver hackergruppen som kallar sig för ”Türk Hack Team”.

Gruppen har tagit på sig de senaste dagarnas överbelastningsattacker mot flera stora svenska webbplatser.

Attackerna har beskrivits som en hämndaktion efter Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden.

”Har försett oss med data”

Efter attackerna mot svenska myndigheter och företag vänder sig gruppen mot den svenska befolkningen.

Türk Hack Team påstår att de har ”känslig personlig data” tillhörande svenskar, rapporterar SVT.

– Vårt underrättelseteam har fått tillgång till stora datamängder. Andra hackergrupper har försett oss med ytterligare mängder data. Om ni skändar koranen en enda gång till, då kommer vi börja sprida den, uppger en talesperson för gruppen.

 ”Amatörer”

Pontus Johnson, professor och en av Sveriges ledande cybersäkerhetsexperter, dömer ut den turkiska gruppens förmåga. Han beskriver hackarna som ”ideologiskt drivna amatörer”.

– Det krävs teknisk kompetens och ofta även tid för framgångsrik hackning, och jag är inte övertygad om att Türk Hack Team har tillräckligt av dessa resurser, säger professorn till SVT Nyheter.

Misslyckades

I helgen försökte Türk Hack Team slå ut flera svenska stora webbplatser.

– Du har ådragit dig turkiska hackares vrede! Om du bränner Koranen kommer vi att bränna dina servrar! Vår hämnd kommer att bli väldigt svår! varnade gruppen för i ett inlägg på Twitter.

Energibolaget Eon var ett av flera företag som utsattes.

– Jag kan bekräfta att någon försökte sig på en attack i morse mellan 07:10 och 07:30. Försöket misslyckades och påverkade varken vår hemsida eller vår drift. Vi ser dock allvarligt på händelsen men har samtidigt robusta säkerhetssystem, sa Patric Elmén, presschef på Eon, till DN den 27 januari.

Samma dag drabbades bland annat Post- och telestyrelsen, Swedbank och köp- och säljsajten Blocket av misstänkta överbelastningsattacker.

Foto: L. Mimietz resp M. Jerrard
Text: Redaktionen