Turkiets nya besked till Sverige

2023 02 20

Turkiet öppnar nu den dörr man tidigare stängde för samtal om Sveriges Natoansökan.

Efter den uppmärksammade kornabränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm i januari ställde den turkiska regeringen in flera planerade möten med svenska regeringsrepresentanter.

– Ni låter terrororganisationer löpa amok och förväntar er sedan stöd för att träda in i Nato. Det kommer inte hända, sade president Recep Tayyip Erdoğan för en knapp månad sedan.

Både talman Andreas Norlén och försvarsminister Pål Jonson (M) fick kalla handen till att komma och Natoförhandla i Ankara.

Sverige bekräftar

Men nu har alltså Turkiet ändrat sig som samtalen.

Beskedet bekräftas av Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M).

– Det är ett välkommet och bra besked från Turkiet, säger han till SVT och betonar att Sverige står redo att fortsätta diskussionerna.

USA sätter press

Samtidigt sätter även USA press på den turkiska regimen att säga ja till ett svenskt medlemskap i militäralliansen.

– USA har ett starkt stöd för den nordiska anslutningen så snabbt som möjligt, säger den amerikanske utrikesministern Antony Blinken på en gemensam presskonferens med den turkiska motsvarigheten Mevlüt Çavuşoğlu.

Han tillägger:

– Sveriges och Finlands Natoexpansion är ingen bilateral fråga.

Diskuterar flygplansaffär

Som en morot för Erdoğan att ge grönt ljus för Sverige ska USA och Turkiet ha diskuterat en affär av storslagen kaliber.

– Turkiet förväntar sig stöd från den amerikanska kongressen för att driva igenom en planerad affär på 20 miljarder dollar för F-16-stridsflygplan, säger Mevlüt Çavuşoğlu enligt Reuters.

Den turkiska regimens åsikt är dock fortsatt att Sverige inte uppfyller kraven på att få vara med i Nato.

– Det är upp till Sverige att vidta åtgärder, säger ministern.

Finland fortsätter samtal

Parallellt fortsätter även de finsk-turkiska samtalen, meddelar Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.

Han hoppas att både Sverige och Finland kan ansluta till Nato fortast möjligt.

– Det är mycket viktigt att Sverige och Finland koordinerar och resultatet borde bli att båda länderna blir medlemmar innan toppmötet i Vilnius, säger Haavisto till SVT Nyheter.

Uppmärksammad pressträff

I slutet av januari höll statsminister Ulf Kristersson (M) en uppmärksammad presskonferens där han manade till svenska folket att “inse allvaret”.

– Jag vill komma tillbaka till en fungerande dialog igen. Turkiet fattar turkiska beslut och då måste man ha respekt. Jag vill mana till lugn i den här processen, säger Kristersson.

Foto: Presidency of the Republic of Turkey

Text: Redaktionen