JUST NU: Turkiet slår tillbaka mot Ulf Kristersson
2023 01 11
Den turkiska regeringen vänder sig direkt till Sveriges statsminister i ett nytt utspel.
Nyligen uttalade statsminister Ulf Kristersson (M) sig om att Sverige varken kan eller vill uppfylla alla turkiska krav för att bli insläppta i Nato.
– De vill saker som vi inte kan och inte vill ge dem, sade han på presskonferens i söndags.
Han utvecklade:
– Då och då nämner Turkiet individer som de vill se utlämnade ur Sverige. Då har jag sagt att de frågorna sköts inom svensk lag. Svenska medborgare kommer aldrig att lämnas ut till ett annat land överhuvudtaget.
Slår tillbaka
Nu har Turkiet svarat på Kristerssons uttalande, rapporterar Aftonbladet.
Och landets regering håller inte med honom – alls.
– Turkiet har krävt saker som är i linje med det multilaterala avtalet med Sverige och Finland. Det är nu Sveriges och Finlands uppgift att uppfylla sina åtaganden, framhåller Ahmet Berat Conkar, som beskrivs som ett toppnamn i Erdoğans Rättvise- och utvecklingspartiet, AKP.
Övervakar Sverige
Amar Berat Conkar har tidigare fungerat som rådgivare till Erdoğan och är sedan 2021 vice ordförande i Turkiets Nato Delegation, efter att ha lämnat ordförandeposten i samma delegation.
Enligt partitoppen är det fortfarande mycket möjligt för Turkiet att man helt förnekar Sverige inträde i Nato.
– För att parlamentet ska godkänna Sveriges medlemskap måste alla villkor som överenskommits mellan våra regeringar genomföras. Vi kan inte förhandla om vår nationella säkerhet, som är hotad av terroristorganisationerna Fetö och PKK/YPG, uttrycker han i en kommentar till Aftonbladet.
Han framhäver också att Turkiet “övervakar mycket noggrant” hur Sverige agerar.
Ändrar taktik
Så sent som förra veckan avslöjades att regeringen skulle förändra sin taktik för att få Turkiet att ge grönt ljus åt Sveriges medlemskap.
En del av den nya taktiken skulle handla om trevligare diplomati.
– Svenska politiker har legat i bräschen vad gäller att kritisera Turkiet för brott mot mänskliga rättigheter. Det har inte varit populärt hos regeringen, sade Paul Levin, föreståndare på institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, till Dagens Nyheter förra veckan.
Större utbyte
En annan del inkluderar ett större informationsutbyte mellan Säpo och Turkiets säkerhetstjänst, enligt uppgifter till tidningen.
– Det finns personer som sitter på polisen eller Åklagarmyndigheten som varit helt avgörande för att de här ska kunna nå framgång. Det är folk vi kommer att ha stor anledning att säga tack till när allt det här är färdigt, kommenterade utrikesminister Tobias Billström (M).
"Sverige har levererat"
I slutet av december ansåg Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu att Sverige tagit “steg framåt”, men att man har långt kvar.
En uppfattning som inte delas av Stoltenberg.
– Sverige har till exempel ändrat sin grundlag. Sverige har skärpt och stärkt sina lagar mot terrorism, sade han tidigare i vinter enligt SVT.
Foto: Nato
Text: Redaktionen