JUST NU: Turkiet säger nej till Sverige

2022 05 16

Turkiet kommer inte att godkänna en svensk-finsk ansökan om medlemskap i Nato.

Det säger landets president Recep Tayyip Erdogan, rapporterar Reuters

Reser till Ankara

Beskedet från Erdogan kommer kort efter att svenska och finländska diplomater meddelat att de inom kort kommer åka till Turkiet för att reda ut de turkiska invändningarna mot ett svenskt medlemskap.

Utrikesminister Ann Linde (S) bekräftade att en svensk delegation kommer att åka till Turkiets huvudstad Ankara efter måndagens riksdagsdebatt om Nato.

– Jag har god tro på att vi ska kunna lösa ut den här bilaterala frågan, och att den inte ska få störa vår ansökningsprocess, sade Linde i samband efter att hennes parti Socialdemokraterna meddelat att de säger ja till Nato.

Kommer inte ge effekt

Men Turkiets president meddelar att resan till Ankara inte kommer att ge någon effekt på Turkiets ställningstagande. Han säger att diplomater från de båda länderna inte behöver bemöda sig med att komma dit för att försöka övertyga hans ministrar att ändra sig, uppger Reuters. 

Värpnäste för terror enligt Erdogan

– Erdogan uppger att Turkiet kommer inte att godkänna deras ansökningar att ansluta sig till Nato, uppger National Post som rapporterar från presskonferensen.

– Ett värpnäste för terroristorganisationer, sa Erdogan om Sverige och tillade att de har terrorister i parlamentet.

Kurdiska organisationer

Han har tidigare kritiserat Sverige för att stötta Kurdiska arbetarpartiet (PKK) som är terrorklassat av Turkiet, EU och USA.

– Sverige har blivit ett hem för PKK och andra terrorgrupper. Vi ser inte positivt på deras medlemskap, sa han i fredags.

Kan bli avgörande

För att Sverige ska bli godkänt som en medlem av Nato krävs ett ja från samtliga av Natos medlemsländer. Ett nej från Turkiet skulle således innebära att Sverige inte kommer att bli medlem i Nato.

Text: Redaktionen