JUST NU: Turkiet rasar mot svenskt beslut

2023 01 17

Turkiet är mycket kritiska mot beslutet att inte inleda en förundersökning kring Erdogan-dockan.

Efter att en docka föreställande den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan hängts upp i Stockholm var reaktionerna starka i Turkiet.

Sedan dess har kammaråklagare Lucas Eriksson beslutat att inte inleda en förundersökning gällande händelsen.

Nu rasar Turkiet på nytt, och Ömer Celik, talesperson för president Erdogans Rättvise- och utvecklingsparti AKP, riktar hård kritik.

– En terrorgrupp kan göra vad den vill i Sverige, den kan hota statsöverhuvuden i andra länder. Sverige har blivit en propagandacentral för terrorister, säger han enligt turkiska AA.

“Omöjligt att vara tyst”

Celik får medhåll av den turkiska försvarsministern Hulusi Akar, som inte är nöjd med utvecklingen.

– Det är omöjligt att vara tyst kring det här. Vi följer utvecklingen noga. Vi förväntar oss konkreta steg för att stoppa stödet till terrorgrupper och häva exportförbud, säger Akar.

Även Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu är upprörd och menar att beslutet att inte inleda en förundersökning är “absurt”, rapporterar Reuters.

Inte accepterat

Mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina fattade den dåvarande regeringen den 16 maj förra året beslutet att ansöka till Nato.

Turkiet har ännu inte accepterat Sveriges ansökan, och menar att Sverige måste göra mer för att få vara med i organisationen.

Bland annat vill Turkiet att Sverige ska lämna över människor som landet anser vara terrorister.

“Grus i maskineriet”

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) har försvarat Turkiets reaktioner och menar att landet har rätt att lyfta sin kritik.

Även den tidigare utrikesministern Carl Bildt har uttalat sig om hängningen av dockan.

– Häromdagen såg vi åter aktioner av en tydligt PKK-sympatiserande grupp som också är tydlig med att man motsätter sig Sveriges medlemskap i Nato, och som alldeles säkert kommer att göra vad man kan för att även fortsättningsvis kasta grus i maskineriet, uppger Bildt på sin blogg.

Trygg med processen

Bildt menar dock att han alltjämt är trygg med situationen.

– Medlemmar i Nato kommer vi att bli, och någon nervositet kring tidtabellen för det eller situationen innan det mer formellt blir ett faktum ser jag knappast anledning till.

Foto: I. Alassiry

Text: Redaktionen