Turkiet kräver mer – USA:s F-16 räcker inte

2024 02 02

I slutet av förra veckan sade USA till slut ja till att sälja F-16-plan till Turkiet.

– Mitt godkännande av Turkiets begäran att köpa F-16-flygplan har varit beroende av turkiskt godkännande av Sveriges Natomedlemskap, sa den demokratiska senatorn Ben Cardin efteråt.

Vill ha ännu mer

De amerikanska stridsplanen har länge stått på den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğans önskelista och pekades ut som en direkt bricka i spelet kring att ge grönt ljus för Sveriges Natoansökan.

Men USA:s besked att sälja räcker nu inte. 

Turkiet vill ha ännu fler flygplan – och vädjar nu istället till bland annat Tyskland om att sälja totalt 40 stycken jetplan av modellen Eurofighter Typhoon.

– Vi är fortfarande intresserade, vi förväntar oss en positiv inställning från Tyskland i den här frågan, säger en tjänsteman, som kräver anonymitet, från det turkiska försvarsdepartementet till Reuters.

Togs fram som plan B

Planerna på att köpa Eurofighters togs fram redan i november efter att Turkiet började misstänka att USA inte tänkte sälja några F-16-plan.

Samtal fördes då med Storbritannien och Spanien, medan Tyskland motsatte sig en sådan förfrågan.

– Turkiska flygvapnet är i behov av nya flygplan. Vårt förstaval är F-16, men med tanke på möjligheten att vi kanske inte får ett positivt svar i denna utdragna process är Eurofighter Typhoon-jetplanen det lämpligaste alternativet till F-16, sade en källa från Turkiets försvarsdepartement till nyhetsbyrån vid tillfället.

Uppgiftslämnaren tillade:

– Tjänstemän från Storbritannien säger att de kan hjälpa till att övertyga Tyskland att backa från sina invändningar.

Kan inte utnyttja Sverige

Efter att Erdoğan nu skrivit under ratificeringen av Sveriges Natomedlemskap kan den turkiska ledaren inte längre använda den svenska ansökan som en bricka i en förhandling med Tyskland.

Klart är i alla fall att Turkiet upplever ett stort behov av att förnya sitt flygvapen.

I november beskrev Serhat Guvenec, professor i internationella relationer vid Kadir Has University, de europeiska flygen som “en sista chans att behålla Turkiet i den västerländska försvarsindustrin”.

– Att förvärva Eurofighter kan skapa vissa operativa problem eftersom det turkiska flygvapnet fungerar i linje med det amerikanska systemet, sade han till Reuters.

– Men i slutändan är Eurofighter en gemensam produktion av Natomedlemmar. Därför borde det inte finnas ett interoperabilitetsproblem.

LÄS MER: Tvärvändning i Nato – säger ja till Turkiets Sverigekrav

Foto: President of Rusia Office

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

2024 02 26

Trots intensiva och långa förhandlingar med klädjätten H&M går det inte att undvika konkurs.

Det beskedet kom under söndagen av styrelseordförande Michael Berg.

– Jag måste tyvärr meddela att vi har tvingats att ta beslutet att ansöka om konkurs, meddelar han i en skriftlig kommuniké.

Michael Berg representerar bolaget Renewcell, en klädåtervinnare verksamma sedan 2012 med drygt hundra anställda i fabriken i Sundsvall.

Ägs av H&M

Renewcell ägs bland annat av H&M – som är den största aktieägaren av allihop.

– Som en del av förhandlingarna har vi haft intensiva dialoger med såväl nuvarande huvudägare som nya investerare, våra banker samt med andra intressenter, framhåller Michael Berg och tillägger:

– Dessa diskussioner har tyvärr inte varit framgångsrika. Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett tecken på bristen på ledarskap och nödvändig förändringstakt i modebranschen.

"Enda företaget som gör det här"

För tre och ett halvt år sedan genomförde Renewcell en miljardsatsning när man tog över lokaler som tidigare huserade världens största tryckpappersbruk.

Årsproduktionen noterades på 60 000 och dubblerades bara några månader senare – samtidigt som det investerades ytterligare 300 miljoner kronor i bolaget.

Men de senaste veckorna har raset gått i snabb takt. I januari varslades 30 personer och bokslutet sköts fram.

Och nu har man alltså nått vägs ände, till Michael Bergs stora frustration.

– Vi är det enda företag som gör det här. Vi har en produkt och process som fungerar och ändå tar det så lång tid för modebranschen att ställa om och köpa det här i en större skala, säger han till Sundsvalls-Tidning.

"Deras produkt är viktig"

Det är Renewcell själva som lämnar in konkursansökan till Stockholms tingsrätt idag.

Även Sundsvalls kommun har beklagat beskedet om att bolaget inte kommer att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Vi vet ju om att om världen ska klara sina klimatmål behöver textilindustrin ställa om och där är deras produkt viktig. Så det är ett jättetråkigt besked på flera sätt, säger kommunalrådet Niklas Säwén (S) till samma tidning.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

Foto: Sei

Text: Redaktionen