JUST NU: Turerna fortsätter – Kakabaveh hotar att ändra sig

2022 06 07

Amineh Kakabaveh ställer ett nytt krav på regeringen – annars ändrar hon sig.

Den politiska vilden meddelade på morgonen i SVT att hon lägger ned sin röst i dagens misstroendeomröstning mot Morgan Johansson (S), som kommer att äga rum vid lunchtid.

Därmed kommer justitie- och inrikesministern att klara sig och får jobba vidare i regeringen.

Kan ändra sig – ställer krav

Men inte ens en timme efter beskedet meddelar Amineh Kakabaveh nu att hon kan ändra sig. Hon kräver en offentlig bekräftelse av Socialdemokraterna på parternas uppgörelse för att stå fast vid morgonens besked.

– Jag väntar till klockan 12, säger Kakabaveh till Ekot.

Busch rasade i direktsändning

Amineh Kakabavehs besked om att lägga ned sin röst fick Kristdemokraternas partiledare att rasa i direktsändning.

– Det är ett enormt svaghetstecken för Magdalena Anderssons regering, att bara timmar innan omröstning vet vi hur landet styrs egentligen, säger hon i direktsändning till SVT minuterna efter att den politiska vilden lämnat sitt besked.

Ifrågasätter S förhandlingar

Ebba Busch är dessutom frågandes till om Socialdemokraterna har avgett nya löften till Amineh Kakabaveh bakom lykta dörrar för att få den avgörande rösten på sin sida.

– Är det fler utställda löften till Kakabaveh? Att vi har det frågetecknet i Sverige är hela anledningen till att vi bör plocka ut henne från ekvationen, fortsätter partiledaren.

Oroas över Nato

I söndags erbjöd Busch sig att avstå från fler misstroendeförklaringar före valet om Morgan Johansson petas. Det erbjudandet står kvar samtidigt som partiledaren är djupt oroad över vad som nu kommer att ske med Sveriges Natoansökan.

– Ska Sverige styras på så här lösa boliner med en politisk vilde som dessutom äventyrar Sveriges Natoansökan? säger Ebba Busch.

SD utesluter inte fler misstroendeförklaringar

Moderaterna och Liberalerna har meddelat att de skulle hedra ovanstående erbjudande som Ebba Busch gav SVT, rapporterar Expressen.

Det skulle däremot inte Sverigedemokraterna, som inte utesluter att det kan bli fler misstroendeförklaringar innan dess att svenskarna går till val 11 september. 

– Glöm att Sverigedemokraterna kommer att lova regeringen frikort att missköta sig för att de gör sig av med en, förvisso exceptionellt usel, minister, framhöll partiledaren på Twitter.

Därför kan Kakabaveh rädda ministern

Anledningen till att Amineh Kakabaveh meddelade att hon lägger ned sin röst är för att hon anser att Morgan Johansson har gjort ett bra jobb kring frågor om mäns våld mot kvinnor.

– Jag har funderat jättemycket efter olika möten med Socialdemokraterna, olika omgångar i natt och nu på morgonen. Jag har kommit fram till att jag ska lägga ned min röst, säger Kakabaveh till SVT.

Foto: Riksdagen resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Bekräftad smäll efter nyår

2023 12 07

Mängder med elkonsumenter står inför ännu en höjd avgift efter årsskiftet.

Hushållen i södra Sverige har inte haft det lätt den senaste veckan.

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 stoppades i onsdags – och återstarten har skjutits fram flera gånger.

Senast ikväll kom beskedet att reaktorn kommer att gå på halvfart fram till och med fredag, vilket förstås fortsätter påverka elpriserna som sköt i höjden efter förra veckans avbrott.

Höjer elnätsavgiften

Nu måste elkonsumenter i de sydligare delarna av landet förhålla sig till fler dåliga nyheter.

Den 1 januari 2024 höjs elnätsavgiften för samtliga 280 000 kunder till energijätten Kraftringen, vilket bolaget bekräftar i ett internt mejlutskick på onsdagen.

– På grund av de stora investeringarna som har gjorts och kommer att göras, kostnadsutvecklingen av material och tjänster samt ökade abonnemangsavgifter från överliggande nätägare (E.ON), förklarar Kraftringen i mejlet.

Byter modeller

Enligt eljätten handlar det om en investering värd 1,9 miljarder kronor som ska stabilisera elleveranser de kommande fem åren.

Kraftringen kommer också att byta beräkningsmodell för överföringsavgiften – från den som låg på fast pris per kilowattimme till en avgift som är baserad på timpris.

Även beräkningsmodellen för nätersättningen ändras till den rörliga varianten.

Elproducenter som matar in el i lokalnätet gör att vi som lokalnätägare får mindre elnätsförluster och därför också lägre elnätsförlustkostnader, framhåller Kraftringen.

Högsta priserna i Sverige

Kraftringen underhåller elnätet i både delar av Skåne och Småland.

Enligt Nils Holgersson-rapporten, som kartlagt avgifterna i alla Sveriges kommuner, hade elbolaget den dyraste elnätsavgiften i hela Sverige för ett år sedan.

Redan då försvarades det höga priset med investeringar.

– Generellt har vi en stabil och långsiktig prissättning. Under de senaste åren har vi ökat vår investeringstakt och framöver kommer vi att öka den ännu mer, sade bolagets ekonomidirektör Micke Andersson till SVT vid tillfället.

Enligt Kraftringen rider man dock inte på någon framgångsvåg med anledning av höga elpriser.

– Det är snarare så att vi påverkas negativt av de höga elpriserna, sade Micke Andersson förra vintern.

Foto: Tomas Ärlemo Svenska Kraftnät

Text: Redaktionen


SVERIGE: Nu höjs pensionen – för hundratusentals svenskar

2023 12 06

Från och med 1 januari 2024 så kommer cirka 155 000 svenskar få en höjd pension.

Det meddelar försäkring- och pensionsbolaget Folksam.

Företaget har beslutat att inflationssäkra pensionen.  

Cirka 65 000 kunder hos företaget med förmånsbestämd tjänstepension inom ramen för KTP 2 kommer att få sin pension höjd med 6,48 procent.

Tjänstepensionen kommer även att höjas med motsvarande procentsats för cirka 90 000 kunder där pensionen inte betalats ut än.

Dessutom kan drygt 2 600 arbetsgivare räkna med premiereduceringar på 30 procent under 2024.

”Stor skillnad”

Folksam motiverar beslutet med att man vill säkerställa att pensionerna inte ”äts upp av inflationen”.

– I dessa tider när allt fler märker av den rådande ekonomiska oron och stigande priser kan höjningen av tjänstepensionen med över sex procent göra stor skillnad.

– Dessutom kommer uppräkningen av intjänad pension och reduceringen av premierna bidra till att hålla nere pensionskostnaderna för nästan 2 600 arbetsgivare.

Det säger Katrin Röcklinger, chef Affärsområde Liv på Folksam. 

Under mitten av januari 2024 skickas utbetalningsbesked ut till Folksams kunder. Där kommer det nya pensionsbeloppet att framgå.

Större procentuell höjning 2022

Förra året genomförde Folksam en procentuell större höjning av pensionerna.

Tjänstepensionerna höjdes med 10,84 procent och premiereduceringar med 60 procent.

– Folksam är finansiellt starkt och allt överskott ska gå tillbaka till våra kunder i form av exempelvis återbäring eller sänkta premier.  Vi kan se tillbaka på ett antal år med bra avkastning på våra förvaltade pensionspengar inom dessa avtalsområden och därför genomför vi nu kraftiga sänkningar av premierna för många företag, sa Katrin Röcklinger då.

Folksams förändringar av pensionen 2024

 1. Privatpersoner, drygt 155 000 personer: 
  - Pensionstillägg och fribrev inom ramen för KTP 2 höjs med 6,48 procent vilket motsvarar inflationen det senaste året 
  - Sjukpensionstilläggen höjs med 6,48 procent inom KTP2, motsvarande siffra för KTP1 är 9,14 procent 
 2. Arbetsgivare, knappt 2 600 stycken: 
  - Premiereducering för ålderspension och familjepension med 30 procent  
  - Premiereducering för sjukpension med 95 procent (KTP2) och 80 procent (KTP1) 
  - Premiereducering för premiebefrielseförsäkringen med 90 procent (KTP2) och 15 procent (KTP1) 

Källa: Folksam

Foto: F. Arw

Text: Redaktionen