JUST NU: Turerna fortsätter – Kakabaveh hotar att ändra sig

2022 06 07

Amineh Kakabaveh ställer ett nytt krav på regeringen – annars ändrar hon sig.

Den politiska vilden meddelade på morgonen i SVT att hon lägger ned sin röst i dagens misstroendeomröstning mot Morgan Johansson (S), som kommer att äga rum vid lunchtid.

Därmed kommer justitie- och inrikesministern att klara sig och får jobba vidare i regeringen.

Kan ändra sig – ställer krav

Men inte ens en timme efter beskedet meddelar Amineh Kakabaveh nu att hon kan ändra sig. Hon kräver en offentlig bekräftelse av Socialdemokraterna på parternas uppgörelse för att stå fast vid morgonens besked.

– Jag väntar till klockan 12, säger Kakabaveh till Ekot.

Busch rasade i direktsändning

Amineh Kakabavehs besked om att lägga ned sin röst fick Kristdemokraternas partiledare att rasa i direktsändning.

– Det är ett enormt svaghetstecken för Magdalena Anderssons regering, att bara timmar innan omröstning vet vi hur landet styrs egentligen, säger hon i direktsändning till SVT minuterna efter att den politiska vilden lämnat sitt besked.

Ifrågasätter S förhandlingar

Ebba Busch är dessutom frågandes till om Socialdemokraterna har avgett nya löften till Amineh Kakabaveh bakom lykta dörrar för att få den avgörande rösten på sin sida.

– Är det fler utställda löften till Kakabaveh? Att vi har det frågetecknet i Sverige är hela anledningen till att vi bör plocka ut henne från ekvationen, fortsätter partiledaren.

Oroas över Nato

I söndags erbjöd Busch sig att avstå från fler misstroendeförklaringar före valet om Morgan Johansson petas. Det erbjudandet står kvar samtidigt som partiledaren är djupt oroad över vad som nu kommer att ske med Sveriges Natoansökan.

– Ska Sverige styras på så här lösa boliner med en politisk vilde som dessutom äventyrar Sveriges Natoansökan? säger Ebba Busch.

SD utesluter inte fler misstroendeförklaringar

Moderaterna och Liberalerna har meddelat att de skulle hedra ovanstående erbjudande som Ebba Busch gav SVT, rapporterar Expressen.

Det skulle däremot inte Sverigedemokraterna, som inte utesluter att det kan bli fler misstroendeförklaringar innan dess att svenskarna går till val 11 september. 

– Glöm att Sverigedemokraterna kommer att lova regeringen frikort att missköta sig för att de gör sig av med en, förvisso exceptionellt usel, minister, framhöll partiledaren på Twitter.

Därför kan Kakabaveh rädda ministern

Anledningen till att Amineh Kakabaveh meddelade att hon lägger ned sin röst är för att hon anser att Morgan Johansson har gjort ett bra jobb kring frågor om mäns våld mot kvinnor.

– Jag har funderat jättemycket efter olika möten med Socialdemokraterna, olika omgångar i natt och nu på morgonen. Jag har kommit fram till att jag ska lägga ned min röst, säger Kakabaveh till SVT.

Foto: Riksdagen resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen