JUST NU: Tunnelbaneskytten i USA gripen

2022 04 13

Polisen har gripit den man som misstänks ha öppnat eld mitt i tunnelbanan under rusningstrafiken i New York under gårdagen.

Den misstänkta gärningsmannen greps av utryckningspolis i East Village, New York City, enligt amerikanska medier. 

Polisen i New York har släppt bilder på den misstänkta, som går under namnet Frank James och är 62 år gammal.

Presskonferens med polisen

Precis nu har New York-polisen hållit en presskonferens, med polischef Keechant Sewell och borgmästare Eric Adams (den senare på videolänk på grund av karantän), där man uttalar sig om det senaste man vet om dådet i tunnelbanan.

Där avslöjades det att man kort efter skjutningen hade Frank James på radarn.

“Vi har honom”

– Mina kära New Yorkare. Vi har honom. Vi har honom. Jag kan inte nog tacka de män och kvinnor vid New York City Police Department, precis som alla de federala agenter och vår egen statspolis och de första som var på plats, säger Eric Adams.

Stoppades på gatan

Frank James stoppades när han promenerade på gatan, säger Keechant Sewell. 

– Han togs till förvar utan incidenter och har transporterats till polisens faciliteter, meddelar hon på presskonferensen.

Pistolbevis

Den 62-åriga mannen ska initialt ha varit en “intressant person” i utredningen. 

Han förklarades misstänkt efter att utredare hade fastställt att han köpt den pistol som ertappades på brottsplatsen. Det meddelar polismyndigheten NYPD enligt CNN.

Intensiv jakt

En intensiv jakt efter James startade under tisdagen. Enligt polisen på presskonferensen var det just pistolbeviset som var tungan på vågen när det gällde att ta steget till att förklara honom formellt misstänkt.

29 skadades

Attacken i tunnelbanan skadade 29 människor. Tio av dessa blev skjutna, andra skadades av den rök som spreds efter att gärningsmannen öppnat en rökkapsel. Människor skadades även av splitter.

Enligt New Yorks guvernör Kathy Hochul var fem av offren ungdomar på väg till skolan. Ingen ska dock ha livshotande skador.

Motivet okänt

Det är ännu oklart vilket motiv som ligger bakom attacken. Igår meddelade polisen att man för närvarande inte utreder händelsen som ett terrordåd. Samtidigt är man noga med att hålla dörrarna öppna i utredningen  vad gäller motivet.

Arkivfoto: R. Koester

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAR: Ryska bombplan över Finland

2024 06 20

Fyra ryska stridsflyg har kränkt Finlands luftrum.

Händelsen inträffade utanför staden Lovisa den 10 juni.

Nu kommer nya uppgifter om incidenten.

Två ryska bombplan och två stridsflyg uppges ha befunnit sig i finländskt luftrum i ungefär fyra minuter.

Det rapporterar Finlands public service-kanal Yle med hänvisning till nya uppgifter från Gränsbevakningsväsendet i Finland.

Vidare framgår det att vädret var klart när kränkningen inträffade.

Därmed har väderförhållanden inte påverkat de ryska planen.  

– Varken väder eller annan flygtrafik har enligt utredningen kunnat göra det svårt för de ryska planen att hålla sig på sina rutter, rapporterar Yle.

Utreder intrånget

Gränsbevakningsväsendet fortsätter att utreda händelsen.

Under torsdagen har myndigheten föreslagit att utredningen av fallet ska begränsas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Gränsbevakningsväsendet har föreslagit till åklagaren att förundersökningen begränsas. Det här eftersom det blivit uppenbart att de misstänkta varken kan identifieras eller nås för att åtalas, framhåller tidningen.

"Mycket allvarligt"

Finlands försvarsminister Antti Häkänen har kommenterat den ryska kränkningen.

–  Vi förhåller oss mycket allvarligt till den misstänkta territoriekränkningen och utredningen av den inleds omedelbart, framhöll ministern kort efter händelsen.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången som ryska stridsplan gör intrång i finskt luftrum.

En liknande incident inträffade i augusti 2022. Då befann sig två ryska jaktplan i det finska luftrummet över Finska viken.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen