JUST NU: Tunnelbaneskytten i USA gripen

2022 04 13

Polisen har gripit den man som misstänks ha öppnat eld mitt i tunnelbanan under rusningstrafiken i New York under gårdagen.

Den misstänkta gärningsmannen greps av utryckningspolis i East Village, New York City, enligt amerikanska medier. 

Polisen i New York har släppt bilder på den misstänkta, som går under namnet Frank James och är 62 år gammal.

Presskonferens med polisen

Precis nu har New York-polisen hållit en presskonferens, med polischef Keechant Sewell och borgmästare Eric Adams (den senare på videolänk på grund av karantän), där man uttalar sig om det senaste man vet om dådet i tunnelbanan.

Där avslöjades det att man kort efter skjutningen hade Frank James på radarn.

“Vi har honom”

– Mina kära New Yorkare. Vi har honom. Vi har honom. Jag kan inte nog tacka de män och kvinnor vid New York City Police Department, precis som alla de federala agenter och vår egen statspolis och de första som var på plats, säger Eric Adams.

Stoppades på gatan

Frank James stoppades när han promenerade på gatan, säger Keechant Sewell. 

– Han togs till förvar utan incidenter och har transporterats till polisens faciliteter, meddelar hon på presskonferensen.

Pistolbevis

Den 62-åriga mannen ska initialt ha varit en “intressant person” i utredningen. 

Han förklarades misstänkt efter att utredare hade fastställt att han köpt den pistol som ertappades på brottsplatsen. Det meddelar polismyndigheten NYPD enligt CNN.

Intensiv jakt

En intensiv jakt efter James startade under tisdagen. Enligt polisen på presskonferensen var det just pistolbeviset som var tungan på vågen när det gällde att ta steget till att förklara honom formellt misstänkt.

29 skadades

Attacken i tunnelbanan skadade 29 människor. Tio av dessa blev skjutna, andra skadades av den rök som spreds efter att gärningsmannen öppnat en rökkapsel. Människor skadades även av splitter.

Enligt New Yorks guvernör Kathy Hochul var fem av offren ungdomar på väg till skolan. Ingen ska dock ha livshotande skador.

Motivet okänt

Det är ännu oklart vilket motiv som ligger bakom attacken. Igår meddelade polisen att man för närvarande inte utreder händelsen som ett terrordåd. Samtidigt är man noga med att hålla dörrarna öppna i utredningen  vad gäller motivet.

Arkivfoto: R. Koester

Text: Redaktionen