Tungt tomatbesked

2023 08 13

Vädret har ställt till det ordentligt för tomatodlingar i Sverige.

Ovädret Hans har orsakat stora skador på infrastruktur på håll i Sverige och Norge.

Stormen har kommit med enorma regnmängder, och det har påverkat såväl vägar som bostäder, men regnet har även försvårat situationen vad gäller odling.

Det kraftiga regnet har ställt till det för tomatodlare, och vädret som har varit innebär ett tungt besked vad gäller tomater i Sverige.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Trädgårdsmästare kommenterar

Trädgårdsmästaren Peder Wendefors är bekymrad över vad regnet har inneburit för tomaterna.

– Att odla tomater utomhus det här året är svårt, med mycket regn och mycket kyla. En tomat tar väldigt lång tid på sig, det tar minst åtta veckor från att den blommar tills det att du har en mogen tomat, säger han till SR.

Ser mörkt ut

Det ser alltså mörkt ut för årets tomater i Sverige.

Tiden det tar för tomaterna att mogna i kombination med de mycket besvärliga förutsättningarna påverkar odlingen negativt.

– Sen gör det ju inte det hela bättre att det är så kallt och regnigt som det är nu, då tar det ju ännu längre tid, fortsätter Wendefors.

Vill ha värme och sol

Om man vill odla sina egna tomater så finns det några saker som kan vara bra att tänka på.

Tomater vill gärna mogna i solen och tycker om värme och skydd.

– Tomaten vill gärna ha mellan 20-30 grader hela tiden och ska stå skyddade mot kraftiga regn, hårda vindar och samtidigt i full sol, framhåller Plantagen.

– Dessa krav kombineras med ett väldigt stort behov av både vatten och näring, så räkna med att du kommer att behöva hjälpa dina tomatplantor med omfattande bevattning och tillskott av näring.

Kylan påverkar

Vattnet och kylan skadar tomaterna och bör undvikas i största möjliga mån.

– Tomater tycker inte om kylan, vid temperaturer under 10 grader blir bladen lätt skadade. Ta in eller täck plantorna med fiberduk för att undvika kylskador.

Foto: E. Akyurt

Text: Redaktionen