Tungt besked för Rusta – “Tiden är en faktor”

2024 01 28

It-attacken mot Tieto Evry slår mycket hårt mot Rusta.

Som bekant har hackerattacken mot Tieto Evry påverkat många aktörer, såväl privata som statliga.

Företaget kan bekräfta att den ryska gruppen Akira ligger bakom it-angreppet som har fått stor påverkan på flera system.

Nu bekräftar lågpriskedjan Rusta att de har förlorat många miljoner på grund av attacken.

Det rapporterar Dagens industri.

“Tiden är en faktor”

Bolaget ger besked om att man förlorat ungefär 70 miljoner kronor i försäljning på grund av vad som skett.

– Effekten i Rustas fjärde kvartal är fortsatt osäker men antas vara materiell. Tiden är en faktor och ju längre driftstörningarna pågår desto större konsekvenser får det för Rustas värdekedja och därmed försäljning, framhåller företaget i ett pressmeddelande.

Hemsidan nere

IT-attacken har inneburit enorma problem vad gäller varuförsörjningen till varuhusen.

E-handeln har heller inte varit tillgänglig i samband med störningarna och kapaciteten i kassorna beskrivs som begränsad.

Det går inte att nå Rustas hemsida för närvarande.

– Just nu påverkas vi av tekniska störningar hos vår IT-leverantör, vilket gör att du inte kan besöka vår hemsida. Våra varuhus är dock öppna som vanligt, meddelar företaget.

Enorm påverkan

Det är som bekant inte bara Rusta som har påverkats.

På fredagen har fyra regioner gått upp i stabsläge efter förra veckans hackerattack.

– Det är uppenbart att vi har att göra med en allvarlig händelse vars omfattning vi ännu inte känner till den fulla vidden av, säger ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M) enligt SVT.

Regionerna som berörs är Västerbotten, Sörmland, Blekinge och Uppsala.

Uppgifter kan ha läckt

På håll finns stor oro för att personuppgifter kan ha läckt från regionerna.

– Leverantören har inte kunnat ge oss något besked om Akira har kommit över några uppgifter, säger Johan Thunberg som är sjukvårdsledare i Region Västerbotten.

Även riksdagen, Sametinget och flera olika företag har påverkats.

Foto: G. Ribeiro

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen