Tung varning inför Riksbankens besked

2023 04 26

I dag, onsdag, väntas Riksbanken höja styrräntan. 

Flera storbanker förutspår en dubbelhöjning med 50 punkter – från 3,0 till 3,50 procent.

Storbanken Swedbank räknar med två dubbelhöjningar i rad.

En i dag och ytterligare en i juni.

– Med en hög inflation, som faller långsamt kommer Riksbanken fortsätta att höja räntan i närtid. Vi räknar med att styrräntan når sin topp på 4 procent i juni, framhåller Swedbanks analytiker i ett pressmeddelande.

Tung smäll väntar

Ylva Yngveson, fristående privatekonomiskt analytiker med ett långt förflutet på bland annat Swedbank, varnar för att Riksbankens räntebesked kommer slå hårt mot flera hushåll.

Hon pekar på att drygt 70 procent av svenskarnas bundna lån löper ut vid årsskiftet.

– Det kommer få jättestora konsekvenser för folk. Det blir jättetufft. Vi har vant oss vid en låg ränta; vi hade fått höra att styrräntan skulle bestå ett par år till, vilket den inte gjort. Den har stigit kraftigt och snabbt, säger Yngveson till Expressen.

Hon tillägger:

– Det innebär att det blir chockartat när boräntan stiger med tre, fyra gånger jämfört med det man haft.

Här går smärtgränsen

Experten varnar för att flera familjer kommer få svårt att hantera de ökade kostnaderna.

Storbanken Nordea gör en liknande bedömning.

I en ny rapport skriver banken att 51 procent av svenska bostadsägare uppger att de inte skulle klara av ökade utgifter på mer än 6 000 kronor i månaden.

– Det är en bister utveckling. Hushållen fortsätter att plågas av höga priser på många områden och ser nu sina buffertar och besparingar krympa ihop. Det återkommande rådet att göra en budget och försöka kapa sina utgifter gäller i högsta grad även nu, säger Ingela Gabrielsson privatekonom Nordea.

En stor andel av bostadsägarna (76 procent) tror på stigande bostadsräntor de kommande året.

– Svenska bostadsägare räknar kallt med ännu högre räntekostnader. Och det är förstås bra att vara förberedd på kommande kostnadsökningar. Prognoser pekar på ytterligare höjningar av styrräntan före sommaren, säger Ingela Gabrielsson. Alla bolånetagare bör se över sina boränteval och prata med sin bank för att förhandla sig till bästa möjliga boränta, framhåller Ingela Gabrielsson.

Foto: Riksbanken 

Text: Redaktionen