EKONOMI: Tung smäll väntar 100 000 hushåll
2023 06 09
En tung ekonomisk smäll väntar flera hushåll i Sveriges huvudstad Stockholm.
Det fastslår HSB, Sveriges ledande boendeaktör, i en ny sammanställning, rapporterar DN.
I rapporten, Stockholms bostadsrättsbarometer 2023, har HSB sammanställt ekonomiska nyckeltal från över 760 bostadsföreningar.
Det handlar om drygt 100 000 lägenheter.
Resultatet av granskningen är oroande.
HSB konstaterar att majoriteten av bostadsföreningarna inte har höjt den genomsnittliga avgiften – trots att räntan har höjts i rekordfart.
Kraftig höjning
Nu går HSB ut med en skarp varning.
Flera hushåll behöver stålsätta sig för en drastisk höjning av bostadsrättsavgiften i närtid.
– Vissa föreningar har en brant uppförsbacke framför sig och behöver höja avgiften med 50 procent för en långsiktig ekonomi i balans, säger Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm, till DN.
Lånen löper ut
En höjning av avgifterna beräknas att ske i år eller under nästa år.
Detta eftersom många bostadsföreningar har lån som löper ut under 2023 eller 2024.
Lånen ska läggas om och det nya ränteläget kommer att innebära en kraftig justering av avgifterna.
Utöver räntekostnaderna väntas ökade kostnader för vatten, fjärrvärme och underhåll pressa upp avgifterna ytterligare, rapporterar Di.
Mindre sparande
Enligt HSB:s sammanställning har föreningarnas genomsnittliga driftkostnad ökat med fyra procent under 2022. Räntekostnaderna har ökat med hiskeliga 20 procent.
Men den genomsnittliga avgiften har inte justerats, troligtvis eftersom värdet på bostaden sjunker när avgiften höjs.
Den uteblivna höjningen bidrar till att värdet på bostäderna består. Men den har även bidragit till att föreningarnas möjligheter att utföra framtida underhåll sjunkit rejält. Under en tvåårsperiod har sparkapitalet sjunkit med 26 procent, enligt HSB:s rapport.
– Sparandet sjunker ordentligt. Det är uppenbart att föreningarna förstår att de behöver agera, men nivåerna på avgiftshöjningarna är för låga, säger Cecilia Jutell till DN.
Marginell justering
HSB har tidigare varnat för att endast drygt hälften av Sveriges bostadsföreningar ”marginellt justerat sina avgifter”.
– Det vi kan konstatera är att de avgiftshöjningar som gjorts är på tok för låga, många föreningar är uppenbart väldigt reaktiva i sin avgiftsplanering, sa Johan Lindén, chef för strategisk förvaltning på HSB, till Di i mitten av maj.
– Man kan säga att de kraftigt ökade kostnaderna inte har slagit igenom fullt ut, och att föreningarna inte heller har tagit höjd för dessa, tillade han.
Foto: R. Ledbetter
Text: Redaktionen