Tung smäll för Systembolaget

2023 09 12

Gårdsförsäljning i Sverige kommer allt närmare.

Under en längre tid har Systembolagets alkoholmonopol i Sverige ifrågasatts och många har velat se gårdsförsäljning som ett alternativ.

Regeringen har tidigare öppnat för en sådan förändring, även om alla inte varit överens i frågan.

Nu tycks dock gårdsförsäljning närma sig med stormsteg, och kan bli verklighet redan 2025.

Det förklarar socialminister Jakob Forssmed (KD) för Expressen.

“Positivt för besöksnäringen”

I en debattartikel för tidningen menas det att man exempelvis bör kunna köpa med sig någonting från en vingård som komplement till Systembolaget.

Det framhålls att det är någonting som är självklart i många andra europeiska länder.

– Att vi vill tillåta småskalig och hantverksmässig gårdsförsäljning kommer vara positivt för besöksnäringen på landsbygden, och är något som många väntat länge på.

Begränsad utsträckning

Utvecklingen skulle kunna innebära en historisk förändring vad gäller alkoholpolitiken i Sverige, där Systembolaget länge haft monopol.

– Vår ambition är att den som har en småskalig hantverksmässig produktion av vissa alkoholdrycker ska kunna sälja sina produkter direkt till besökare, i begränsad utsträckning där de tillverkas, fortsätter Forssmed.

Tre verktyg

Systembolaget framhåller att de använder sig av Världshälsoorganisationens tre verktyg för att begränsa alkoholens skadeverkningar.

Verktygen är priset på alkohol, begränsning av tillgängligheten på alkohol och en reglerad marknadsföring av alkohol.

“Säljer med omtanke”

Vidare framhåller de att man inte säljer för att tjäna så mycket pengar som möjligt, och uppmuntrar exempelvis inte kunder att köpa mer än de tänkt sig.

– Vi engagerar oss i förebyggande aktiviteter och samarbeten. Bland annat samarbetar vi med polisen i samband med våra insatser mot langning och vi ger tonårsföräldrar verktyg och argument för att inte köpa ut till sina barn, förklarar Systembolaget.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen