JUST NU: Tung smäll för flingjätten – förlorade i domstol

2022 07 04

Cornflakesgiganten Kellogg’s får inte längre göra reklam för sockriga erbjudanden.

Nya regler i Storbritannien har krävt begränsningar för kampanjer som marknadsför mat och dryck med för mycket fett, salt eller socker.

Det gillade inte livsmedelsjätten Kellogg’s som drog regeringen inför domstol eftersom att de ansåg att reglerna inte tog hänsyn till om man kompenserade för sockret med en rejäl skål med mjölk, rapporterar BBC.

“Obegripligt”

I rätten hade dock flingföretaget inte mycket att hämta, som dömde till den brittiska regeringens fördel.

– Det är obegripligt för oss att konsumenter kommer att kunna köpa andra produkter, som munkar och chokladpålägg, på erbjudanden – men inte flera sorter av frukostflingor, säger Kellogg’s vd i Storbritannien Chris Silcock, till BBC.

Ska skydda barn

Det brittiska hälsodepartementet var desto nöjdare.

– Tillsammans med volymprisbegränsningarna kommer dessa förändringar att skydda barn i hela landet från produkter som innehåller mycket mättat fett, socker eller salt, säger en talesperson från regeringen.

Inget socker i kassan

Förbudet kommer att gälla från och med oktober och ska stoppa fet, söt och salt mat från att säljas från de mest tillgängliga platserna i butikerna. 

Till exempel kassor, ingångar, gångavslutningar eller motsvarande ställen online.

Ville räkna in mjölken

Kellogg’s argument var att andelen tillsatt mjölk skulle påverka beräkningen av socker och salt i flingorna – i förhållande till den totala vikten i frukostskålen.

Enligt företaget äter nämligen 92 procent av konsumenterna flingorna tillsammans med mjölk eller yoghurt.

Förmedlar inte instruktioner

Domaren, Justice Linden, hängde dock upp sig på att Kellogg’s inte förmedlar “instruktioner för beredning som säger att de ska konsumeras med mjölk”.

– Inte heller förändras det faktum att det är rikt på socker genom att blanda frukostflingor med mjölk, säger han enligt BBC.

Kommer inte överklaga

Cris Silcock säger att Kellogg’s är “besvikna” över utfallet. Man kommer dock inte att överklaga domen, men hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga och ändrar sig ändå.

– Vi anser fortfarande att det är ett viktigt att spannmål mäts på ett sätt som speglar hur de flesta äter det – med mjölk. Vi är också fortfarande oroade över hur regeringen införde dessa regler – som enligt vår uppfattning var utan ordentlig parlamentarisk granskning, säger han enligt The Guardian.

Foto: V. Xantinidis resp H. Ferdi

Text: Redaktionen