Tung smäll för Arlanda – SAS sätter ned foten
2024 03 08
Flygplatsoperatören Swedavia har utryckt en stor oro över att allt fler kunder väljer att nobba Arlanda och i stället tar flyget från danska Kastrup.
En stor del av problematiken handlar om att flygbolaget SAS, som tidigare delvis ägdes av svenska staten, har blivit utlandsägt. Förändringen har förvärrat Arlandas konkurrenssituation ytterligare. SAS har flyttat flera flyglinjer från Arlanda till Kastrup.
Och nu kommer nästa smäll för Sveriges största flygplats.
På torsdagen går SAS vd Anko van der Werff ut med ett tydligt besked om flygbolagets inställning till Arlanda.
Vd:n konstaterar att Kastrup kommer att vara högsta prio. Svenska resenärer måste vara beredda på att flygplatsen i Köpenhamn kommer att prioriteras, menar Anko van der Werff.
– Det är en fråga om geografi. När du bor i norra Europa är det naturligt att folk flyger söderut och var hittar du mest efterfrågan? Det är definitivt Köpenhamn, man kommer vara nummer ett när det gäller långdistansflygningar, säger vd:n enligt SvD.
Vill se förändringar
Anko van der Werff beskriver Sverige som en besvärlig marknad för flygindustrin.
Enligt vd:n är den svenska marknaden inte tillräckligt attraktiv för flygbolag.
– När jag tittar på Sverige som en flygbolagschef så finns det mycket att göra annorlunda sett till infrastrukturen. För mig är det ingen överraskning att SAS är i rekonstruktion, att BRA har genomgått två rekonstruktioner på tre år och att Ryanair lämnar inrikesmarknaden, säger han till Di.
Anko van der Werff kritiserar den nuvarande ordningen med två flygplatser i Stockholm och pekar ut flygskatten som förödande för flygindustrin.
– Jag uppmanar alla parter om att titta på en lösning. SAS vill vara en del av det och vi vill växa här igen, säger SAS-chefen till Di om den omtvistade skatten.
Förlust under första kvartalet
Under det första kvartalet, från november till januari, gick SAS med förlust.
Sammanlagt uppgick förlusten till närmare 1 miljard kronor. Det var dock en förbättring jämfört med samma period för ett år sedan. Då backade SAS med 1,5 miljarder kronor.
Foto: D. Dudov resp SAS
Text: Redaktionen