JUST NU: Tullverket slår larm – hundratals barn utreds
2023 03 30
Antalet ärenden där barn och unga under 18 år misstänks för smuggling har ökat markant de senaste tre åren.
Det uppger Tullverket i en ny sammanställning.
På tre år har antalet utredningar mot minderåriga fördubblats.
Förra året inleddes 175 utredningar. En kraftig ökning jämfört med 2020. Då inledde Tullverket 89 utredningar mot minderåriga.
– Det är en oroväckande utveckling och det vi ser i våra utredningar är förmodligen toppen på ett isberg. Vi vill verkligen uppmana föräldrar att vara uppmärksamma på vad deras barn gör på nätet, säger Lina Andersson, biträdande chef på Tullverkets kriminalavdelning.
– Statistiken indikerar att smugglingen kryper neråt i åldrarna. Vi ser flera exempel där de misstänkta bara är 12 - 13 år. Vi vill flagga för den här utvecklingen för att göra vuxenvärlden medveten om vad som pågår, fortsätter hon.
Stor andel via näthandel
Merparten av smugglingsbrotten begås genom beställningar på nätet. I 85 procent av fallen har smugglingen skett via post och paket.
Följande varor är de som vanligtvis smugglas :
- E-cigaretter
- Narkotika
- Alkohol
- Explosiva varor
- Farliga föremål, till exempel knivar
Kan få stor påverkan
Minderåriga som döms för smuggling får bära med sig konsekvenserna av brottet in i vuxenlivet.
– Långt ifrån allt som går att köpa på nätet är lagligt. Förutom att man kan utsätta sig själv och andra för fara, så riskerar man att åka fast för smuggling. Det finns en rad exempel på minderåriga som dömts för smuggling de senaste åren. Dessutom kan man hamna i belastningsregistret vilket kan sätta stopp för vissa utbildningar, jobb och körkort i flera år framöver, framhåller Lina Andersson.
Skärper sina rutiner
För att komma till bukt med problemet skärper nu Tullverket sina rutiner.
I fall där brottsmisstankar rör barn och ungdomar under 15 år utreds brotten av sociala myndigheter, eftersom barn under 15 år inte är straffmyndiga.
Tullverket tar nu fram nya rutiner för kontakter med socialtjänsten.
Överlämningar av ärenden ska ge både muntligt och skriftligt.
Detta för att minska att ärenden ”faller mellan stolarna”.
– Vi kommer också att stärka vårt arbete genom att utbilda utredare som ska vara särskilt inriktade på utredningar där barn misstänks för brott. Kan vi i ett tidigt skede förhindra att en ung människa fastnar i kriminalitet så är det en stor vinst både för individen och samhället, förklarar Lina Andersson.
Foto: Tullverket resp L. Villasmil
Text: Redaktionen