Tullen slår larm – “Riktar sig till svenskar”
2023 12 30
Det råder stora problem vad gäller fyrverkerier i Sverige.
Under den senaste tiden har polisen fått arbeta hårt med ungdomar som avfyrar fyrverkerier mot såväl människor som byggnader på flera håll runt om i Sverige.
Man har gått ut och informerat om situationen, och uppmanat föräldrar att prata med sina barn.
Nu kommer dock uppgifter om att allt fler barn i Sverige beställer fyrverkerier från nätet.
Det rapporterar Dagens Nyheter.
“Riktar sig till svenskar”
Samtidigt som antalet barn som beställer fyrverkerier på internet har ökat har beslagen av olagliga smällar som förs in i landet fördubblats under de senaste åren.
I år har Tullverket beslagtagit omkring 43 000 smällare och olagliga fyrverkerier.
Erik Nilsson, som är ordförande för Sveriges pyroteknikbranschförbund, vill informera svenska folket om utvecklingen.
– Det finns hemsidor från andra länder som är skrivna på svenska och riktar sig till svenska köpare. Men man ska absolut inte köpa därifrån, säger han till DN.
Fara för flera
Tullverket informerar att den som beställer fyrverkerier kan göra sig skyldiga till smugglingsbrott.
Erik Nilsson förklarar att sådana beställningar kan innebära en fara inte bara för de som har beställt utan även för de som hanterar paketen.
– Förutom att det är direkt farligt så är det olagligt, de smällare som ofta köps kräver också att man har ett tillstånd, säger han.
Polisen informerar
Polisen har i dagarna riktat tydliga uppmaningar om att inte avfyra fyrverkerier i onödan, och att det finns regler att förhålla sig till.
– Du ska ha fyllt 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier. Fyrverkerier som polisen anträffar hos personer under 18 år kommer att beslagtas och förstöras, meddelar polisen via sin webbsida.
Många ungdomar
Varje år skadas ungefär 100 personer så pass allvarligt av fyrverkerier att de måste uppsöka sjukvård.
– De flesta är män och många är under 18 år. De vanligaste skadorna från fyrverkerier är bränn- och sårskador. Skador på huvudet, ögon, öron, är vanligast följt av skador på händer och fingrar, förklarar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Foto: M. Ottosson Tullverket
Text: Redaktionen