Tsunamivarning efter jordskalv – Uppmanas att evakuera

2021 07 29

En kraftig jordbävning med magnitud 8,2 i Alaska har resulterat i en tsunamivarning och i flera samhällen i Alaska ljuder tsunamisirener.

Anchorage Daily News rapporterar att tsunamisirener tjuter längs delstatens södra kust och jordskalvet har känts rejält över regionen. Personer som befinner sig i riskzoner uppmanas att evakuera.

– Evakuera inåt landet eller till högre marknivå bortom de zoner som hotas av tsunami eller förflytta er uppåt till högre våningar i flervåningsbyggnader beroende på er situation, informeras berörda invånare i Alaska av federala myndigheter.

Nya Zeeland och Japan

Ytterligare två jordskalv på 6,2 respektive 5,6 inträffade inom 30 minuter efter det första skalvet, rapporterar The U.S. Geological Survey.

– Baserat på all tillgänglig data kan jordskalvet har utvecklat en tsunami som kan vara farlig för kustområden som ligger långt bort från epicentrum, uppger Stilla Havsområdets Tsunami Warning Center, enligt ABC News.

Det har även utfärdats en tsunamivarning för delstaten Hawaii och även i Nya Zeeland och Japan följer myndigheterna utvecklingen.

Efter tsunamis 2004 och 2011

Amerikanska myndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration har gått ut med en karta som visar den möjliga tsunamins beräknade hastighet och den riskerar enligt kartan ovan exempelvis nå Japan om 6 timmar. Förhoppningen är givetvis att jordskalvet inte skall ha genererat en allvarlig tsunami men efter händelserna i Japan 2011 och Sydostasien 2004 är myndigheter världen över betydligt mer på alerten och går ut med varningar när risk uppstår efter jordskalv under havsytan.

Nationella Krismyndigheten i Nya Zeeland utvärderar situationen och bedömer hur stor risken är för regionen. 

Foto: NOOA