Trumps pastor vänder helt: “Jag blev hjärntvättad”

2025 04 15

Donald Trumps tidigare pastor har vänt helt om Ukraina och uppmanar nu sin president att stödja det krigshärjade landet.

Pastor Mark Burns, som kallats för “Trumps topp-pastor” av Time Magazine, har vid ett flertal tidigare tillfällen uttryckt stöd för Trumps beslut om att avbryta stödet till Ukraina.

Nu verkar dock Burns ha ändrat sig helt – efter att ha bevittnat situationen på plats i det krigsdrabbade landet. Det rapporterar Newsweek.

"Putin är ren ondska"

Pastorn hävdar att han fram tills nu har blivit “hjärntvättad av falska nyheter”.

Nu inser han dock att Rysslands president Vladimir Putin representerar “ren ondska”.

– Jag anser nu att stöd till Ukraina är Amerika först. Att vara på plats i Ukraina har uppenbarligen ändrat min åsikt avsevärt, säger Burns till Kyiv Independent.

“Såg grymheter”

Burns erkänner själv att han tidigare ansågs vara en av de “största motståndarna” till att stödja Ukraina.

– Det krävdes att jag var i Kiev, i Bucha, och såg de grymheter som ägde rum, säger Burns till den ukrainska tidningen.

Läs mer: Trump går till plötslig attack – “Fruktansvärt”

“Mitt stöd är inget hugg”

Burns säger sig dock fortfarande vara en stark anhängare till Donald Trump, som han kallar för den "bäste presidenten under sin livstid".

– Mitt stöd för Ukraina är inget hugg mot honom (Trump, reds.anm.), utan ett anrop till alla republikaner, alla konservativa, varenda amerikan, och de som liksom mig har hjärntvättats av falska nyheter om Ukraina, säger Burns.

“Kunde inte bry mig mindre”

Mark Burns är bland annat känd för att ha startat den kristna TV-kanalen “Now TV Network for Christians”.

Han inser också att hans nya ställningstagande kan skada hans ställning på hemmaplan – men han bryr sig helt enkelt inte längre.

– Detta kan döda mig politiskt, och jag kunde inte bry mig mindre. Det handlar inte om vad som är populärt, det handlar om vad som är rätt, framhåller pastorn.

Foto: G. Skidmore

Text: Redaktionen


Larm om populärt sötningsmedel – helt ny bieffekt

2025 05 31

Ett av Sveriges vanligaste sötningsmedel påverkar hur hjärnan reglerar hunger och kroppsvikt.

Det visar ny forskning som publicerat i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Metabolism.

Sötningsmedlet som pekas ut i studien är sukralos som används i många olika livsmedel – exempelvis läsk, desserter, godis, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. 

Upptäckt helt ny bieffekt

Sukralos är kalorifritt och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. 

Nu har forskare upptäckt att det vanliga sötningsmedlet har en oönskad bieffekt.  

Sukralos ökar aktiviteten i hypothalamus – ett område i hjärnan som är centralt för aptitreglering, rapporterar Psykiatrispecialisterna som tagit del av studien.

– Detta tyder på att även om sucralosa inte innehåller kalorier, kan det utlösa neurala svar kopplade till ökad hunger och förändra hjärnans kommunikation med områden som är involverade i motivation och sensorisk bearbetning, framhåller företaget i ett uttalande.

Med andra ord kan sukralos leda till ökad hunger, trots att sötningsmedlet påstås ha motsatt effekt.

– Dessa resultat föreslår att sucralosa kan öka hjärnans känslighet för matrelaterade signaler och göra oss mer mottagliga för att söka mat. Effekterna varierade beroende på kroppsvikt och kön, med kvinnor som visade starkare hjärnrespons än män, skriver Psykiatrispecialisterna.

FAKTA: Sukralos

- Sukralos är ett sötningsmedel som är mycket sött och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. Det är baserat på sockerarten sackaros och är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner.

- Sukralos används i många olika livsmedel till exempel läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Det är stabilt och tål uppvärmning. Därför är sukralos lämpligt för användning i matlagning och bakning.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: StockSnap resp Hiking333

Text: Redaktionen


Klassisk dryck gör comeback i Sverige

2025 05 31

En ny undersökning indikerar att ett stort trendbrott är på väg att inträffa i Sverige.

En klassisk dryck är nära att göra comeback.

Det handlar om mjölken, som de senaste åren har försvunnit från många svenskars vardag. Mjölkkonsumtionen har sjunkit med hela 36 procent under de senaste 30 åren, enligt statistik från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån.

Men nu är den klassiska drycken på väg tillbaka.

Det visar en färsk undersökning från Norrmejerier. Enligt undersökningen har svenskarnas attityd till mjölken förändrats ordentligt, vilket indikerar att drycken återigen kan bli en självklarhet i varje kylskåp.

Undersökningen visar att 74 procent av svenskarna känner till mjölkens höga proteininnehåll, och 63 procent ser den som ett bra alternativ till återhämtningsdrycker med tillsatser.

– Det nyväckta intresset för mjölk handlar om mer än hälsa – det handlar också om ett intresse för det äkta och lokala. När fler väljer svensk mjölk, stärker det inte bara kroppen utan också den svenska mjölkproduktionen och Sveriges livsmedelsberedskap, säger Maria Skogelid, kategorichef för mejeri på Norrmejerier.

Kopplas till hälsosam livsstil

Enligt Norrmejerier har mjölkkonsumtionen redan ökat i Sverige – framför allt bland hälsointresserade konsumenter. Många svenskar väljer att dricka mjölk efter träningspasset, berättar Maria Skogelid.

Nu förutspå mejerichefen att mjölken kan bli framtidens energidryck.

– Att unga uppger att de föredrar naturliga alternativ till proteinshakes visar att mjölken har framtiden för sig. Vi tror att den har potential att bli nästa stora hälsodryck.

Växtbaserade alternativ tappar mark

I USA har konsumtionen av mjölk ökat, samtidigt som växtbaserade alternativ tappar marknadsandelar, rapporterar Dagligvarunytt.

Enligt en studie från det statliga forskningsinstitutet RISE har växtbaserade alternativ både fördelar och nackdelar.

RISE undersökning visar att:

- Växtbaserade mejerialternativ hade högre fiberhalt och lägre proteinhalt än mejeriprodukter. 

- Smaksatta mjölk-/yoghurtalternativ hade högre energi- och sockerinnehåll än naturella produkter. 

- Berikade mejerialternativ hade liknande eller högre innehåll av mikronäringsämnen, jämfört med mejeriprodukter. 

- Ekologiska jämfört med konventionella mejerialternativ hade lägre innehåll av mikronäringsämnen, förutom D-vitamin. 

Foto: Pexels

Text: Redaktionen