TROTS PÅGÅENDE KRIG: Trump vill ha personlig hjälp från Vladimir Putin

Den förre USA-presidenten uppmanar Rysslands diktator att släppa information som kan fälla Hunter Biden för korruption.

2022 03 30

– Jag tror att Putin skulle veta svaret på det. Jag tycker att han borde släppa det, säger Donald Trump i en intervju med Just The News, rapporterar CNN.

Vänder sig till Putin

Trump har vid upprepade tillfällen riktat anklagelser mot Hunter Biden, son till USA:s president Joe Biden, för att ha tagit emot miljontals dollar från Yury Luzhkov, före detta borgmästare i Moskva.

Nu kommer alltså det senaste i raden när Trump riktar sig direkt till Rysslands president för att backa upp hans anklagelser.

Hänvisar till senatrapport

Vladimir Putins blodiga anfallskrig mot Ukraina hindrar alltså inte expresidenten från att be om hjälp från den ryska ledaren, för sin egen inrikespolitiska vinning.

Trump hänvisar sina uppgifter till en senatrapport som utfördes av Republikanerna 2020, där man påstår att Hunter Biden ska ha gjort affärer med oligarker från Östeuropa.

Tunn bevisning

Senatrapporten har dock blivit kritiserad för att vara grundad på politiska åsikter.

Enligt den amerikanska politiksajten The Hill saknade rapporten konkret bevisning om eventuell korruption eller tjänstefel från Hunter Bidens sida.

Brottsutredning pågår

Hunter Biden har tidigare utfört konsultarbete i bland annat Ukraina och Kina under tiden som hans far var vicepresident till Barack Obama.

För närvarande pågår en brottsutredning från Justitiedepartementets sida om det kan ha begåtts ekonomisk brottslighet i samband med dessa uppdrag. Det rör sig om eventuell pengatvätt och lobbyism, erfar The New York Times.

Förnekar brott

Även CNN uppger att det inte finns några bevis för Trumps påstående om att Hunter Biden skulle ha tagit emot pengar för egen vinning eller utnyttjat främmande makter för att påverka USA:s politik.

Biden själv har förnekat brott och pratat om sin övertygelse över att han kommer att bli frikänd.

Vänt sig till Putin förr

Nattens uttalande från Trump är inte första gången som den före detta presidenten söker hjälp från diktatorn i öst.

Till exempel fällde han 2016 en ökänd kommentar då han uppmande Putin att hacka motståndarkandidaten Hillary Clintons e-postmeddelande.

Splittrar republikaner

The Hill menar nu att Trumps meddelande till Putin splittrar republikaner i USA.

Det finns både partirepresentanter som är lojala till Trump, men också de som är starka motståndare till Putin.

Foto: D Trump FB

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen