JUST NU: Trump vägrade öppna munnen i förhör

2022 08 10

Donald Trump yttrade inte ett ord när han förhördes av New Yorks justitieminister på onsdagen.

USA:s förre president är i blåsväder.

Bakgrunden är uppmärksammade fastighetsaffärer där expresidenten och hans familjebolag Trump Organization misstänks ha övervärderat sina tillgångar.

På så sätt menar utredaren Letitia James, chefen för New Yorks justitiedepartementet, att Trump fick tillgång till lån och sänkt skatt han annars inte skulle ha fått.

Tystlåten Trump

På onsdagen förhördes så Trump av just James.

Men det var en tystlåten expresident som satte sig i förhörsrummet, rapporterar CNN.

– På inrådan av mina rådgivare och av alla ovanstående skäl vägrade jag svara på frågorna under de rättigheter och privilegier som alla medborgare ges enligt USA:s konstitution, säger Trump i ett uttalande.

Enligt det femte tillägget kan inte en individ tvingas att lämna ut information som kan innebära anklagelser mot en själv.

Det är inte ett erkännande av skuld.

"Bananrepublik!"

På sin egen sociala medierplattform Truth Social går han till attack mot hela processen som han tidigare benämnt som en “häxjakt”.

– Jag och mitt företag blir attackerade från alla håll. Bananrepublik!, framhäver Trump.

Har tidigare kritiserat tillägget

Enligt CNN gick Trump med sin tystnad emot rekommendationer från flera av sina rådgivare.

Expresidenten var under sin kampanj 2016 kritisk till möjligheten att använda sig av det femte tillägget i förhör, vilket han ansåg vara ett tecken på skuld.

Nu har han ändrat sig.

– Nu vet jag svaret på den frågan. När din familj, ditt företag och alla människor i din omgivning har blivit måltavlor för en ogrundad, politiskt motiverad häxjakt med stöd av advokater, åklagare och Fake News-media har du inget val, säger Trump enligt nyhetskanalen.

Ingen koppling till razzian

Dagens förhör har ingen koppling till den razzia som FBI genomförde mot Trumps egendom i Mar-a-Lago i Florida för några dagar sedan.

FBI letade då efter ett dokument som myndigheten misstänker att expresidenten tagit med sig från sin tid i Vita huset.

Någonting som väckte Trumps ilska, som själv hävdar att FBI-agenter “planterat” bevis i bostaden.

FBI och andra från den federala regeringen skulle inte låta någon, inklusive mina advokater, vara i närheten av de områden som rotade och på annat sätt tittade på under razzian mot Mar-a-Lago, uppger Trump enligt The Independent. 

Foto: Donald Trump

Text: Redaktionen