Trump stoppar allt stöd till Putin-allierad

2025 02 03

USA drar in allt bistånd till Sydafrika med omedelbar verkan.

Det meddelar president Donald Trump i ett inlägg på sin sociala medie-plattform Truth Social.

– Sydafrika konfiskerar mark och behandlar vissa grupper av människor MYCKET ILLA. Det är en dålig situation som de radikala vänstermedierna vägrar att uppmärksamma, skriver Trump och fortsätter:

– Det är en massiv kränkning av mänskliga rättigheter. USA kommer inte tillåta det, vi kommer agera. Jag kommer också att strypa all framtida finansiering av Sydafrika tills en fullständig utredning av denna situation har slutförts!

Trump specificerar inte vilka befolkningsgrupper han syftar på. Han berättar inte heller hur utredningen kommer att gå till.

Omstritt ämne 

Frågan om markägande är en omtvistad fråga i Sydafrika. Majoriteten av jordbruksmarken ägs fortfarande av vita människor, tre decennier efter apartheids slut. Av den inhemska produktionen kommer 95 procent från de storjordbruk som fortfarande oftast ägs av vita.

Efter apartheidtiden (1948–1994) har delar av jordbruksmarknaden, cirka 10 procent, omfördelas från vita till svarta. Den sydafrikanska regeringens mål är att en tredjedel av marken ska byta ägare.

Reformen har kritiserats av både den vita och svarta befolkningen, rapporterar Utrikespolitiska institutet.

– Svarta anser att den går för långsamt och de vita anklagar regeringen för att ge jord till många som inte brukar den. Det radikala vänsterpartiet EFF liksom vänsterkrafter inom regeringspartiet ANC har uppmanat till ockupation av mark ägd av vita, framhåller UI i en analys.

Putin-allierad

Sydafrika har de senaste åren uppmärksammats för sin starka relation till Ryssland.

Den sydafrikanska regeringen, med president Cyril Ramaphosa i spetsen, har intagit en neutral hållning till Rysslands anfallskrig i Ukraina.

För två år sedan avstod Sydafrika att rösta för en FN-resolution som fördömde invasionen.

Regeringspartiet African National Congress (ANC) har historiskt haft täta band till Moskva, eftersom Sovjetunionen stöttade partiet i dess kamp mot landets tidigare rasistiska apartheidregim.

Sydafrika är sedan 2010 medlem i BRICS-samarbetet, som bland annat innefattar Ryssland, Kina och Indien.

BRICS-länderna framställer sig själva som en motvikt till västerländska samarbetsorganisationer. Organisationens uttalade syfte är att utmana den politiska och ekonomiska makten hos de rikare länderna i Nordamerika och Västeuropa.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Polisen slår till mot ökänd grupp

2025 07 16

Hackergruppen NoName har genomfört flera cyberangrepp mot svenska myndigheter och mot finanssektorn.

Den ökända gruppen har bland annat legat bakom omfattande överbelastningsattacker mot riksdagen, Försvarsmakten och Skatteverket.

Nu har hackergruppen åkt på ett ordentligt bakslag.

Svensk polis har tillsammans med flera internationella aktörer lyckats skada stora delar av NoNames infrastruktur och verksamhet.

Insatsen, som går under namnet ”Operation Eastwood”, har varit mycket framgångsrik. Flera hundra servrar har slagits ut över hela världen och ett tiotals personer har gripits. 

– Genom att vi har slagit ut flera C2-servrar och en omfattande del av deras digitala infrastruktur har vi orsakat avsevärd skada och kraftigt begränsat deras förmåga att slå mot myndigheter och finanssektorn i en nära framtid, säger Steffen Oxenvad, chef för komplexa cyberbrott på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Central roll

Sverige har haft en central roll i genomförandet av operationen, som har samordnats med Europol och Eurojust.

Förutom Sverige har flera andra länder deltagit i insatsen – bland annat Tyskland, Finland, USA och Frankrike.

Koppling till Ryssland

NoName har tydliga ideologiska kopplingar till Ryssland, enligt Polismyndigheten.

– Gruppen hade från början som primärt mål att attackera myndigheter i Ukraina. Efter hand har de skiftat fokus till att även rikta sig mot länder som anses ha stöttat Ukraina i kriget, många av dem inom Nato, skriver polisen.

Hackergruppens mest uppmärksammade cyberattack riktade sig mot Natotoppmötet i Haag i slutet av juni.

LÄS MER: Polisen går ut med Facebook-varning – “Kontot töms”

FAKTA: Operation Eastwood

  • En internationell operation som har samordnats av Europol och Eurojust
  • Förutom Sverige har Tyskland, Nederländerna, USA, Spanien, Schweiz, Frankrike, Italien, Tjeckien, Finland, Litauen ingått i operationen tillsammans med stöd från Belgien, Kanada, Estland, Danmark, Lettland, Rumänien och Ukraina.
  • Flera hundra servrar har slagits ut över hela världen
  • Två personer har gripits i Frankrike och Spanien och åtta arresteringsordrar har utfärdats av Tyskland, Frankrike och Spanien
  • Tolv personer har tagits med till förhör
  • 24 husrannsakningar har ägt rum
  • En stor del av NoNames infrastruktur har förstörts.

Källa: Polisen

Foto: Polisen

Text: Redaktionen


JUST NU: EU planerar jättehöjning – SD kräver svenskt veto

2025 07 16

EU-kommissionen vill öka unionens budget ordentligt.

Kommissionen föreslår att EU:s nya långtidsbudget ska uppgå till 1 700 miljarder euro för åren 2028–2034, rapporterar Politico som tagit del av ett utkast på förslaget.

– Siffran skulle innebära att de totala utgifterna skulle stiga till 1,23 procent av EU-ländernas samlade bruttonationalinkoms, jämfört med dagens 1,1 procent, rapporterar tidningen.

Sverige går emot

Den svenska regeringen har kommenterat EU:s nya långtidsbudget.

Enligt uppgift vill regeringen se en smalare budget än det nuvarande förslaget. Sveriges ståndpunkt är att budgeten ska uppgå till cirka 1,0 procent av EU-ländernas BNI.   

– Budgeten måste tydligare än någonsin svara upp mot de utmaningar som medlemsländerna nu gemensamt står inför. Samtidigt är ekonomin i många av EU:s medlemsländer under press, med minimalt utrymme att finansiera en ökning av EU:s budget.

– Fokus måste ligga på omprioriteringar som ger utrymme till viktiga investeringar.

Det skriver statsminister Ulf Kristersson (M), EU-minister Jessica Rosencrantz (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) i en debattartikel i Di.

Sverige är inte ensamt om att höja ett varningens finger.

Flera länder – däribland Tyskland, EU:s största och mest inflytelserika ekonomi – har varnat för att utöka unionens budget i en tid då väljare i allt högre grad vänder sig till populistiska och EU-kritiska rörelser.

LÄS MER: Regeringen kan avskaffa förbud – ingen får säga nej

SD kräver svenskt veto

Sverigedemokraterna har också gett sig in i debatten.

Partiet kräver att regeringen lägger in ett veto mot budgeten om den inte gynnar svenska intressen.

– Svenska skattebetalare kommer att stå som förlorare om inte regeringen hotar med veto, skriver SD:s EU-parlamentariker Charlie Weimers på X.

LÄS MER: Regeringen kan avskaffa förbud – ingen får säga nej 

Foto: Betexion resp Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen