Trump ringde och smörade för Löfven – Men fick ett blankt nej

2021 11 02

När statsminister Stefan Löfven satt med sin hustru Ulla i sitt hus i Örnsköldsvik så ringde plötsligt telefonen – och det var ingen mindre än Donald Trump som ringde.

Det hela utvecklades till ett besynnerligt telefonsamtal ägde rum sommaren för två år sedan. Och USA:s president inledde med att smöra rejält för Stefan.

Stefan fick smyga upp

Stefan och Ulla satt i nedervåningen när ringsignalen i telefonen började ljuda.

– Det känns lite märkligt. Och så fick jag liksom smyga upp till vårt sovrum för att det skulle vara tyst och lugnt, säger Stefan Löfven i kvällens TV-sändning av Hellenius Hörna i TV4. Han gästade Hellenius tillsammans med Molly Sandén.

Trump fick kalla handen

Stefan visste om på förhand att Donald skulle ringa och att det gällde den amerikanska rapstjärnan Asap Rocky som satt häktad i Sverige på grund av misstänkt misshandel. Trump vill förhandla med Stefan Löfven så att Asap Rocky blev frigiven.

– Och så sitter jag där och för ett samtal med USA:s president som tycker att vi ska förhandla om hur den här mannen ska släppas. Och då säger jag: Nej, det fungerar inte så här. 

Det kändes så bra

– Och faktum är att det kändes så bra. På riktigt. Att kunna säga det: Vi har en lagstiftning som inte gör det möjligt för en statsminister att sitta och förhandla om enskilda personer, utan vi har ett rättsväsende som är oberoende. De sköter det, det blir inget, säger Stefan Löfven i Hellenius Hörna.

Sen var han inte så talangfull längre

Trump blev inte glad som en lärka och särskilt inte som han hade inlett samtalet med att smöra för Löfven och understryka att han var ”the talented/talangfulle prime minister”. Men Trumps smörande visade sig inte hjälpa. Löfven gick inte honom till mötes.

– Han blev besviken. Först hade han sett fram emot samtalet med ”the talented prime minister” och sedan var jag nog inte så talangfull efter det, säger Löfven.

Många applåder och skratt

Stefan Löfven lockade till många applåder och skrattsalvor från publiken i Hellenius Hörna. När David Hellenius frågade Löfven vad han sa till Ulla när han kom ner för trappan efter samtalet gav Löven ett svar som fick publiken att jubla.

– Det vet jag inte om jag ska säga här, svarade Stefan. 

ANALYS

Donald Trump är van vid att få sin vilja fram. Men i Sverige blev det nej. Applåd för det! Lagen gäller lika för alla även för Mr Donald.

Foto: Stefan Löfven, Instagram

[yop_poll id="849"]

Bekräftad smäll efter nyår

2023 12 07

Mängder med elkonsumenter står inför ännu en höjd avgift efter årsskiftet.

Hushållen i södra Sverige har inte haft det lätt den senaste veckan.

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 stoppades i onsdags – och återstarten har skjutits fram flera gånger.

Senast ikväll kom beskedet att reaktorn kommer att gå på halvfart fram till och med fredag, vilket förstås fortsätter påverka elpriserna som sköt i höjden efter förra veckans avbrott.

Höjer elnätsavgiften

Nu måste elkonsumenter i de sydligare delarna av landet förhålla sig till fler dåliga nyheter.

Den 1 januari 2024 höjs elnätsavgiften för samtliga 280 000 kunder till energijätten Kraftringen, vilket bolaget bekräftar i ett internt mejlutskick på onsdagen.

– På grund av de stora investeringarna som har gjorts och kommer att göras, kostnadsutvecklingen av material och tjänster samt ökade abonnemangsavgifter från överliggande nätägare (E.ON), förklarar Kraftringen i mejlet.

Byter modeller

Enligt eljätten handlar det om en investering värd 1,9 miljarder kronor som ska stabilisera elleveranser de kommande fem åren.

Kraftringen kommer också att byta beräkningsmodell för överföringsavgiften – från den som låg på fast pris per kilowattimme till en avgift som är baserad på timpris.

Även beräkningsmodellen för nätersättningen ändras till den rörliga varianten.

Elproducenter som matar in el i lokalnätet gör att vi som lokalnätägare får mindre elnätsförluster och därför också lägre elnätsförlustkostnader, framhåller Kraftringen.

Högsta priserna i Sverige

Kraftringen underhåller elnätet i både delar av Skåne och Småland.

Enligt Nils Holgersson-rapporten, som kartlagt avgifterna i alla Sveriges kommuner, hade elbolaget den dyraste elnätsavgiften i hela Sverige för ett år sedan.

Redan då försvarades det höga priset med investeringar.

– Generellt har vi en stabil och långsiktig prissättning. Under de senaste åren har vi ökat vår investeringstakt och framöver kommer vi att öka den ännu mer, sade bolagets ekonomidirektör Micke Andersson till SVT vid tillfället.

Enligt Kraftringen rider man dock inte på någon framgångsvåg med anledning av höga elpriser.

– Det är snarare så att vi påverkas negativt av de höga elpriserna, sade Micke Andersson förra vintern.

Foto: Tomas Ärlemo Svenska Kraftnät

Text: Redaktionen


SVERIGE: Nu höjs pensionen – för hundratusentals svenskar

2023 12 06

Från och med 1 januari 2024 så kommer cirka 155 000 svenskar få en höjd pension.

Det meddelar försäkring- och pensionsbolaget Folksam.

Företaget har beslutat att inflationssäkra pensionen.  

Cirka 65 000 kunder hos företaget med förmånsbestämd tjänstepension inom ramen för KTP 2 kommer att få sin pension höjd med 6,48 procent.

Tjänstepensionen kommer även att höjas med motsvarande procentsats för cirka 90 000 kunder där pensionen inte betalats ut än.

Dessutom kan drygt 2 600 arbetsgivare räkna med premiereduceringar på 30 procent under 2024.

”Stor skillnad”

Folksam motiverar beslutet med att man vill säkerställa att pensionerna inte ”äts upp av inflationen”.

– I dessa tider när allt fler märker av den rådande ekonomiska oron och stigande priser kan höjningen av tjänstepensionen med över sex procent göra stor skillnad.

– Dessutom kommer uppräkningen av intjänad pension och reduceringen av premierna bidra till att hålla nere pensionskostnaderna för nästan 2 600 arbetsgivare.

Det säger Katrin Röcklinger, chef Affärsområde Liv på Folksam. 

Under mitten av januari 2024 skickas utbetalningsbesked ut till Folksams kunder. Där kommer det nya pensionsbeloppet att framgå.

Större procentuell höjning 2022

Förra året genomförde Folksam en procentuell större höjning av pensionerna.

Tjänstepensionerna höjdes med 10,84 procent och premiereduceringar med 60 procent.

– Folksam är finansiellt starkt och allt överskott ska gå tillbaka till våra kunder i form av exempelvis återbäring eller sänkta premier.  Vi kan se tillbaka på ett antal år med bra avkastning på våra förvaltade pensionspengar inom dessa avtalsområden och därför genomför vi nu kraftiga sänkningar av premierna för många företag, sa Katrin Röcklinger då.

Folksams förändringar av pensionen 2024

 1. Privatpersoner, drygt 155 000 personer: 
  - Pensionstillägg och fribrev inom ramen för KTP 2 höjs med 6,48 procent vilket motsvarar inflationen det senaste året 
  - Sjukpensionstilläggen höjs med 6,48 procent inom KTP2, motsvarande siffra för KTP1 är 9,14 procent 
 2. Arbetsgivare, knappt 2 600 stycken: 
  - Premiereducering för ålderspension och familjepension med 30 procent  
  - Premiereducering för sjukpension med 95 procent (KTP2) och 80 procent (KTP1) 
  - Premiereducering för premiebefrielseförsäkringen med 90 procent (KTP2) och 15 procent (KTP1) 

Källa: Folksam

Foto: F. Arw

Text: Redaktionen