Trump ringde och smörade för Löfven – Men fick ett blankt nej

2021 11 02

När statsminister Stefan Löfven satt med sin hustru Ulla i sitt hus i Örnsköldsvik så ringde plötsligt telefonen – och det var ingen mindre än Donald Trump som ringde.

Det hela utvecklades till ett besynnerligt telefonsamtal ägde rum sommaren för två år sedan. Och USA:s president inledde med att smöra rejält för Stefan.

Stefan fick smyga upp

Stefan och Ulla satt i nedervåningen när ringsignalen i telefonen började ljuda.

– Det känns lite märkligt. Och så fick jag liksom smyga upp till vårt sovrum för att det skulle vara tyst och lugnt, säger Stefan Löfven i kvällens TV-sändning av Hellenius Hörna i TV4. Han gästade Hellenius tillsammans med Molly Sandén.

Trump fick kalla handen

Stefan visste om på förhand att Donald skulle ringa och att det gällde den amerikanska rapstjärnan Asap Rocky som satt häktad i Sverige på grund av misstänkt misshandel. Trump vill förhandla med Stefan Löfven så att Asap Rocky blev frigiven.

– Och så sitter jag där och för ett samtal med USA:s president som tycker att vi ska förhandla om hur den här mannen ska släppas. Och då säger jag: Nej, det fungerar inte så här. 

Det kändes så bra

– Och faktum är att det kändes så bra. På riktigt. Att kunna säga det: Vi har en lagstiftning som inte gör det möjligt för en statsminister att sitta och förhandla om enskilda personer, utan vi har ett rättsväsende som är oberoende. De sköter det, det blir inget, säger Stefan Löfven i Hellenius Hörna.

Sen var han inte så talangfull längre

Trump blev inte glad som en lärka och särskilt inte som han hade inlett samtalet med att smöra för Löfven och understryka att han var ”the talented/talangfulle prime minister”. Men Trumps smörande visade sig inte hjälpa. Löfven gick inte honom till mötes.

– Han blev besviken. Först hade han sett fram emot samtalet med ”the talented prime minister” och sedan var jag nog inte så talangfull efter det, säger Löfven.

Många applåder och skratt

Stefan Löfven lockade till många applåder och skrattsalvor från publiken i Hellenius Hörna. När David Hellenius frågade Löfven vad han sa till Ulla när han kom ner för trappan efter samtalet gav Löven ett svar som fick publiken att jubla.

– Det vet jag inte om jag ska säga här, svarade Stefan. 

ANALYS

Donald Trump är van vid att få sin vilja fram. Men i Sverige blev det nej. Applåd för det! Lagen gäller lika för alla även för Mr Donald.

Foto: Stefan Löfven, Instagram

[yop_poll id="849"]