Trump om egna utspelet – “Sade jag så?”

2025 02 27

På torsdagen har Donald Trump träffat Storbritanniens premiärminister Keir Starmer.

Efter kritik från Zelenskyj mot det möte som hölls mellan USA och Ryssland förra veckan beskrev Trump den ukrainske ledaren som en ”diktator”.

Detta med hänvisning till det faktum att Kyiv inte har hållit något val sedan 2019.

Nu på torsdagskvällen har Trump gett ett märkligt svar på en fråga om utspelet.

“Sade jag så?”

BBC:s politiska redaktör Chris Mason påpekade att Trump tidigare kallat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för en ”diktator”.

Som svar sade den amerikanska presidenten så här:

– Sade jag det? Jag kan inte tro att jag skulle säga det.

Besök väntas

Starmers besök i Vita huset kommer en dag innan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besöker Washington DC för att underteckna ett avtal om att dela landets mineraltillgångar med USA.

När Trump nu talade med reportrar i Ovala rummet hänvisade han till besöket och sade att USA behöver sällsynta jordartsmetaller.

– President Zelenskyj kommer till mig på fredag morgon. Och vi kommer att underteckna ett mycket viktigt avtal för båda sidor eftersom det verkligen kommer att få oss in i det landet och arbeta där.

LÄS MER: Dansk organisation säger upp 2 000 medarbetare på grund av Trump

Putin satsar

Samtidigt fortsätter Vladimir Putin att fördjupa relationerna med länder bortom väst.

Det uppger tankesmedjan Institute for the Study of War.

Har pratat

ISW förklarar att Putin bland annat pratat med Kinas ledare.

– Putin talade med Kinas president Xi Jinping den 24 februari, på treårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Putin och Xi diskuterade det kinesisk-ryska partnerskapet och strategiska samarbetet, och Putin informerade Xi om de senaste samtalen mellan USA och Ryssland om Rysslands krav på Ukraina, uppger ISW.

– Ryska tjänstemän träffade också iranska och nordkoreanska tjänstemän den 25 februari. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och en rysk delegation träffade Irans utrikesminister Abbas Araghchi och Irans president Masoud Pezeshkian i Teheran.

Foto: Official White House Photo by Molly Riley

Text: Redaktionen


Sveriges bästa choklad utsedd – oväntad vinnare

2025 04 10

Dyrast choklad innebär nödvändigtvis inte godast choklad.

Den slutsatsen drar Allt om mats testpanel efter ett större test av choklad nyligen.

I testet ingick såväl etablerade produkter som Marabous schweizernöt och helnöt samt “finsmakaren” Lindt med Les Grandes hazelnuts.

Det är dock ingen av dessa chokladjättar som toppar listan.

Oväntad vinnare: "Mest prisvärd"

Istället är det Fin Carré Hazelnut Milk Chocolate från lågpriskedjan Lidl som utses till vinnare av panelen.

Chokladen pekas ut som “den mest prisvärda chokladen” i det blindtest där panelen bedömde doft, utseende, konsistens och smak på 15 olika sorters choklad med hasselnötter.

Lidl jublar efter utmärkelsen.

– Vi är otroligt stolta över testpanelens resultat! säger Robert Stekovic, inköps- och marknadsdirektör på Lidl Sverige, i en kommentar.

– Att vår premiumchoklad med hasselnötter och grädde inte bara är en smakfavorit utan också är den mest prisvärda, bekräftar vårt löfte till våra kunder om att erbjuda högsta kvalitet till bästa pris. Extra glädjande är att den dessutom har den lägsta sockerhalten i testet – en vinnare på alla sätt

Priset avgjorde

Lidlchokladen belönas med betyget 4 av 5. Flera andra sorter, exempelvis Marabous schweizernöt och Tony’s chocolonely, får samma betyg, men priset avgör för Lidls del.

Panelen beskriver chokladkakan som “relativt tjock med tydliga nötter i”.

Andra gillar den starkt och hyllar den krämiga mjölkchokladen, den relativt låga sötman, den lena konsistensen och de fina nötterna, skriver Allt om mat i sitt omdöme.

I testet ingick även choklad från bland annat Biltema, Karl Fazer, Garant, Xtra Coop, Änglamark, Ikea, Dazzley, Ritter Sport och Treatville.

En lyxvara

Choklad är en av de varor som ökat mest i pris på senare tid.

Bara under det senaste året har godiset ökat med nästan 25 procent, enligt nya siffror från oberoende Matpriskollen.

Den som vill köpa en 200 grams chokladkaka från Marabou kan nu behöva betala runt 45 kronor – mer än  dubbelt så mycket som för ett par år sedan.

– Det här är ett hårt slag mot landets hushåll som redan är pressade. Vi såg detta komma, och varnade redan i förra månadsrapporten, sade Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen, tidigare i vår.

Choklad har av experter även bedömts kunna bli en lyxvara i framtiden. Godiset listas i flera butiker även som högriskvara när det gäller stölder, uppger SR.

Foto: T. Bykovets

Text: Redaktionen


“Brutalt bakslag” för Trump: republikaner går in och avbryter

2025 04 10

USA:s president Donald Trump möter motstånd i sitt eget parti.

Republikaner i USA:s representanthus ställer in en planerad omröstning om budgetresolutionen.

Beskedet kom i natt svensk tid.

Anledningen är att talmannen Mike Johnson medgett att för många republikaner skulle gå i opposition – vilket gjorde åtgärden dömd på förhand.

– Resultatet är ett brutalt slag mot republikanska ledare i kongressen och president Trump, som har ägnat dagar åt att försöka driva fram röster för finansplanen, skriver den amerikanska tidningen Politico.

"Viktigare än någonsin"

Republikanerna har en knapp majoritet i kammaren.

Donald Trump hade på förhand uppmanat sina partikollegor att rösta igenom resolutionen, som beskrivs som avgörande för att kunna genomföra planerade skattesänkningar och ändra försvarsbudgeten, energipolitiken samt vidta åtgärder för att öka gränssäkerheten.

– Republikaner, det är viktigare nu än någonsin att vi godkänner den enda, stora vackra lagen. USA kommer att flyga som aldrig förr, skrev Trump på den egna sociala medieplattformen Truth Social igår.

"Dramatiska scener"

The New York Times rapporterar om “dramatiska scener” i Kapitolium under gårdagskvällen som blottar splittringar i det republikanska partiet.

Mike Johnson hade dessförinnan sagt på en pressträff att det fanns en “liten mängd” republikaner som motsatte sig åtgärderna.

Det är dock tillräckligt eftersom den republikanska majoriteten i kammaren har för små marginaler.

– Jag är mycket optimistisk kring resultatet av denna “stora vackra lag” och det här är bara ett av stegen för att nå dit, säger Johnson enligt Politico.

Två veckors uppehåll väntar

Bakgrunden till det interna motståndet är att de mest konservativa republikanerna inte anser att budgetresolutionen kräver tillräckligt hårda nedskärningar i USA:s offentliga utgifter.

Tidigare har både Trump och Johnson framgångsrikt fått med sig även den här gruppen i partiet.

Ett två veckor långt uppehåll kommer nu att krävas innan ett nytt försök att få igenom budgeten kan göras.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen