Trump-kritiker kan klassas som psykiskt sjuka

2025 03 19

Fem republikanska delstatssenatorer från Minnesota vill klassa kritiker av Trump som ”psykiskt sjuka”.

Det framgår av ett nytt lagförslag som politikerna lagt fram.

I lagförslaget skriver senatorerna att de vill klassificera "Trump Derangement Syndrome” (TDS) som en psykisk sjukdom.

Politikerna definierar TDS som ”den akuta uppkomsten av paranoia hos annars normala personer som uppstår som en reaktion på president Donald J. Trumps politik och presidentskap”, rapporterar The Hill.

– Symptom kan manifestera sig som intensiv verbal fientlighet mot Trump och öppna våldshandlingar mot Trump-anhängare eller allt som symboliserar president Donald J. Trump, hävdar republikanerna.

– TDS bör läggas till i definitionen av psykisk sjukdom och införlivas i statens juridiska definition genom ändrade lagar, fortsätter politikerna.

”Beteendet är oacceptabelt”

Minnesotas delstatssenator Glenn Gruenhagen är en av republikanerna som står bakom det nya lagförslaget.

– Människor med olika politiska övertygelser kan ha skilda åsikter när de diskuterar olika frågor. Vi borde kunna ha civila debatter utan att visa våldsamma och orimliga reaktioner, som att bränna ner Tesla-återförsäljare eller hota människor som bär Trump-hattar, säger han enligt The Hill och fortsätter:

– Detta irrationella beteende är oacceptabelt i ett civilt samhälle och tyder på djupare psykiska problem. Det är detta lagförslaget handlar om, inte politiska meningsskiljaktigheter.

Används för att stämpla politiska motståndare

Donald Trump och hans stab har länge använt sig av frasen ” Trump Derangement Syndrome” för att stämpla politiska motståndare som psykiskt sjuka.

Trump har hävdat att hans tidigare stabschef John Kelly, som kallade presidenten för fascist, lider av ”TDS”. Samma anklagelse har riktats mot republikanen och Trumpkritikern Liz Cheney.

Vita husets pressekreterare Karoline Leavitt anser att diagnosen finns på riktigt.

– Trump Derangement Syndrome får Demokraterna och media att motsätta sig president Trumps förnuftiga ansträngningar att skära ner miljarder dollar i statsbudgeten. Pengar som går till slöseri, bedrägeri och missbruk. De står inte ut med att vi äntligen har en president som faktiskt håller vad han lovar, skrev hon på X i februari.

Saknar vetenskapligt stöd

Demokrater och andra kritiker hävdar att TDS inte är ett legitimt sjukdomstillstånd. De pekar på att inga kliniska data stöder dess existens.

Ed Krassenstein, en högljudd Trumpkritiker med miljontals följare på sociala medier, anser att Republikanerna använder TDS för att avfärda kritik mot presidenten.

Krassenstein tycker att Demokraterna ska gå till motattack. Han föreslår att partiet ska lägga fram ett liknande lagförslag som slår mot Trumps mest hängivna anhängare.

–Demokraterna i Minnesota bör lägga fram ett lagförslag för att klassificera "MAGA" som en sekt. Om du stöder det första lagförslaget men tycker att det andra är stötande, då är du officiellt en del av problemet, skriver han på X.

Foto: White House Official Photographer resp B. Kavanaugh (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen


Stora problem på Willys – tvingas stänga butiker

2025 05 15

Axfood upplever stora problem med betalningar i sina butiker just nu.

Just nu går det inte att betala kontaktlöst på varken Willys eller Hemköp.

Den svenska matjätten Axfood drabbas just nu av driftstörningar, och väljer därför nu att tillfälligt stänga vissa butiker.

Magnus Törnblom är pressansvarig på Willys. Han uppger att problemen ligger hos en underleverantör.

– Problemet ligger tidigare i kedjan, hos en leverantör som tillhandahåller vår betaltjänst, uppger Törnblom enligt Expressen.

“Jobbar så snabbt man kan”

Problemen ska dock bara gälla kontaktlösa betalningar, så kallade “blippbetalningar”.

Ännu finns heller ingen prognos för när problemen kan ha löst sig, rapporterar Aftonbladet.

Enligt tidningen arbetar man dock “så snabbt man kan” med att lösa strulet, samtidigt som man beklagar problemen.

Läs mer: Obehaglig upptäckt på Willys – bland grönsaker och bröd

Ännu en smäll för Hemköp

Enligt Barometern gäller problemen både för Willys- och Hemköpbutiker, vilka båda ägs av Axfood.

Detta innebär ytterligare en tuff smäll för Hemköp på senare tid. 

För bara några veckor sedan utnämndes nämligen butikens kundklubb till “Sveriges sämsta”, trots över två miljoner medlemmar.

– Vi fortsätter arbetet med att förbättra Klubb Hemköp och strävar så klart efter att bli ännu fler medlemmar, sade Joel Bergman, CRM-chef på Hemköpskedjan, i ett tidigare uttalande.

Läs också: Matjätte i botten – har “sämsta” kundklubben av alla

Foto: Axfood 

Text: Redaktionen


EKONOMI: Tungt bakslag för Ryssland – “De vill inte”

2025 05 15

Västerländska företag är ointresserade av att återvända till Ryssland.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har majoriteten av de västerländska länderna kapat ekonomiska kontakter med landet.

Sanktioner införs på löpande band och många välkända internationella varumärken har lämnat Ryssland.

Nu framgår att det inte finns något som helst intresse från de västerländska företagen att komma tillbaka till landet.

Det rapporterar ryska oberoende Moscow Times.

Kan öppna upp

Ryssland planerar att lätta på kapitalkontrollerna för nya utländska investeringar, enligt en högt uppsatt tjänsteman vid finansdepartementet.

Det öppnar dörren för företag – inklusive västerländska sådana – som vill återvända till den ryska marknaden, rapporterar Reuters.

Inget intresse

Problemet med ett sådant beslut är att det inte finns något intresse hos de västerländska företagen att återuppta verksamhet i Ryssland.

Inget av de internationella varumärken som lämnade den ryska marknaden efter utbrottet av det fullskaliga kriget i Ukraina har ansökt om att få återvända.

Det säger Roman Chekushov, vice industri- och handelsminister i Ryssland. 

– Återkomsten av varumärken bör vara ett initiativ från de utländska företagen själva, säger Chekushov enligt Moscow Times.

– För närvarande känner jag inte till att något varumärke eller något företag som äger ett varumärke har lämnat in någon ansökan om något till exempelvis industri- och handelsministeriet.

Vill få in utländskt kapital

Tidigare i år kom besked om att Ryssland vill öppna upp för nytt kapitalinflöde.

Landet försöker nu locka tillbaka investerare och få in nya. 

“Har redan beslutats”

Alexei Yakovlev, chef för ministeriets avdelning för finanspolitik, förklarar.

– Ramverket för att reglera inflödet av nya pengar och säkerställa möjligheten att dessa pengar och de inkomster som genereras av dem kan tas ut har redan beslutats, säger han.

Läs mer: Massivt ryskt budgetunderskott – överväger drastiska åtgärder

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen