Trump hotar Ryssland och Ukraina

2025 05 13

USA kommer att lämna förhandlingsbordet om samtalen mellan Ryssland och Ukraina inte leder till några framsteg.

Det framhåller USA:s president Donald Trump via sin chefsförhandlare Steve Witkoff.

– Presidenten har ställt ett ultimatum till båda sidor. Om det inte blir några direkta förhandlingar, och om det inte sker snabbt, så måste USA ta ett steg tillbaka och inte längre vara inblandade, säger Witkoff till Bretitbart News.

– Det är inte vårt krig, utan en konflikt vi vill medla i. Vi startade inte kriget, men vi vill hjälpa till att avsluta det. Det enda sättet det kan ske är genom en vapenvila.

Varningen: ”Vore dåligt för alla”

Trumps toppdiplomat tror att ett amerikanskt uttåg ur förhandlingarna kommer få negativa konsekvenser för alla inblandade.

– Om USA drar sig tillbaka så tror jag det vore dåligt för alla. Det kommer vara dåligt för européerna, det kommer vara dåligt för ukrainarna, och jag tror inte att det kommer gynna ryssarna, säger Witkoff och fortsätter:                   

– Jag tror faktiskt att ryssarna vill ha en fredlig lösning, och båda sidor försöker nu lista ut vad det betyder för dem. Vårt jobb är att sätta dem i ett rum tillsammans och visa dem att alternativen till en fredlig lösning är dåligt för alla. Det är vårt jobb.

Utrikesministern har också hotat

USA:s utrikesminister Marco Rubio har tidigare förmedlat samma budskap.

Enligt Rubio kan USA:s tålamod ta slut om inte Ryssland och Ukraina presenterar “konkreta förslag” för en vapenvila.

– Om det inte sker några framsteg kommer vi att ta ett steg tillbaka som medlare i den här processen. Presidenten och utrikesminister Rubio kräver riktiga steg för att stoppa blodbadet, framhöll Rubios talesperson Tammy Bruce i slutet av april.

LÄS MER HÄR: Zelenskyj ställer tungt ultimatum – vänder sig direkt till Putin

Foto: Official White House Photo by Joyce N. Boghosian

Text: Redaktionen


Flera delar av S: Inför tre nya skatter

2025 05 29

En vänsterfalang i Socialdemokraterna vill införa tre nya skatter.

Flera delar av partiet kräver att förmögenhetsskatten ska återinföras. Dessutom vill många S-politiker se arvskatt och fastighetsskatt, rapporterar SvD.

Frågorna ska diskuteras på S-kongressen i Göteborg som inleddes i onsdags.

Många i partiledningen är dock emot förslagen – bland annat Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg.

– Jag förstår att de är frustrerade över att vi har en väldigt orättvis ekonomisk politik i Sverige. Men när det gäller kapitalskatter så är det ju ganska viktigt hur de utformas, för historiskt har vi haft kapitalskatter som har haft snedvridande effekter, säger han till SvD.

”De allra rikaste behöver vara med”

Tidigare SSU-ordföranden Lisa Nåbo tror att några av skatterna kan bli verklighet om S återfår makten.

– Det finns goda chanser att slutprodukten kommer göra det tydligt att de allra rikaste i Sverige behöver vara med och bidra mer än vad man gör i dag, säger hon till tidningen.

Avskaffades 2007

Förmögenhetsskatten avskaffades 2007. När den fanns uppgick den till 1,5 procent av förmögenheter över 1,5 miljoner kronor för ensamstående och 3 miljoner kronor för gifta eller sammanboende.

Skatten kritiserades eftersom den bara stod för en bråkdel av skatteintäkterna. Många förmögna svenskar valde att flytta sina tillgångar eller bosätta sig utomlands för att undvika skatten. Kritiker lyfte också att förmögenhetsskatten hämmade sparande och investeringar.

Det finns dock experter som förespråkar ett införande av förmögenhetsskatten. En av dem är den franske ekonomiprofessorn Gabriel Zucman.

– Vi har stärkta bevis för att de allra rikaste betalar väldigt lite i skatt, betydligt mindre i procent jämfört med andra grupper i samhället, säger han i en intervju med DN.

Enligt Zucman finns det andra sätt att hantera problemen som förmögenhetsskatten skapade – exempelvis landsflykten av framgångsrika entreprenörer.

– Och de principiella argumenten är starka. Har du gjort dig en stor förmögenhet i Sverige borde du också betala skatt i Sverige, säger experten.

Foto: J. Appel

Text: Redaktionen


JUST NU: Stort genombrott om postcovid

2025 05 29

Människors olika dna påverkar risken att drabbas av postcovid – det vill säga långvariga symptom efter att ha insjuknat i covid-19.

Det visar en finsk studie som publicerats i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Genetics.

I studien fastslår forskarna att personer med en riskvariant av genen FOXP4 löper signifikant större risk att drabbas av postcovid.

– Risken för postcovid ökar med ungefär 60 procent jämfört med personer som inte har den genetiska varianten.

Det framhåller Vilma Lammi, postdoktoral forskare vid Helsingfors universitet och huvudförfattare till studien, i en intervju med Yle.

– I vår forskning hittade vi, i samarbete med forskare från flera andra länder, en av de första genetiska riskfaktorerna kopplade till postcovid, konstaterar forskaren.

13 procent i Finland

Studien bygger på data från över 15 000 personer som drabbats av postcovid. Forskarna har jämfört personernas dna med nästan 1,9 miljoner friska personer.

Resultatet visade att höga nivåer av FOXP4 var associerat med ökad risk för postcovid.

FOXP4-genen är kopplad till lungorna och hypotalamus – en viktig del av hjärnan som styr kroppens autonoma funktioner.

I Finland bär 13 procent på riskvarianten av genen, rapporterar Yle.

Vanliga symptom

Långvariga symtom efter covid-19 kallas oftast för postcovid.

Vanliga symptom är huvudvärk, lukt- och smakbortfall, yrsel, trötthet, psykiska symtom eller svårigheter att sova.   

Socialstyrelsen har tagit fram stöd till hälso- och sjukvården för vård av patienter med postcovid.

– Det kan handla om medicinska insatser, men också stöd för att komma tillbaka till jobbet eller skolan, vilka olika typer av uppföljningar som bör erbjudas och hur man på bästa sätt – och gradvis – tar sig tillbaka till vardagen igen, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Foto: G. Pappas

Text: Redaktionen