Trump går till domstol för att få komma tillbaka på Twitter

2021 10 03

Donald Trump har vänt sig till en domstol i Florida för att försöka tvinga Twitter att öppna hans Twitterkonto igen.

Ex-presidenten hade makalösa 88 miljoner följare på Twitter när när han i januari i år stängdes av och kastades ut från plattformen efter att han otaliga gånger ljugit om att USA-valet var riggat vilket ledde fram till stormningen av Kapitolium i Washington DC som kostade flera personer livet.

Twitters makt

Trump vill nu att Floridas rättsväsende tvingar Twitter att tillfälligt öppna hans konto igen och under tiden försöker han stämma Twitter för att få sociala mediejätten att permanent låta honom komma tillbaka till Twitter.

– Twitter har en makt över den politiska utvecklingen i det här landet som är enorm och i grunden farlig för en öppen debatt, framför Trump via sin jurist som för hans talan gentemot domstolen.

ANALYS

För Trump är det av stor vikt att få tillbaka sina sociala medieplattformar för att överhuvudtaget kunna ställa upp i valet 2024.

Och redan nästa år, 2022, är det mellanårsval till USA:s kongress och Trump vill då kunna vara en så stor maktfaktor som möjligt inom republikanska partiet. Men att Trump är avstängd från alla sina konton på Twitter, Facebook och Instagram försvårar rejält hans möjligheter att få ut sitt budskap.

Facebook och Instagram

Twitter har meddelat att han inte får komma tillbaka även om han ställer upp i valet igen. Men med tanke på att mediejättarna fokuserar på pengar i första hand och stängde av Trump först när de blev hårt pressade av omvärlden så är det fullt möjligt att de ändrar sig och släpper in Trump på sina plattformar igen.

Trump hoppas på 2023

Det är i nuläget troligare att Trump släpps in på Facebook och Instagram än på Twitter. Trump hoppas på att få komma tillbaka till Facebook och Instagram senast 7 januari 2023 då bolagen har stängt av Trump i 2 år och till det datumet ska fatta beslut om han får komma tillbaka eller om hans avstängning ska förlängas.

Foto: Donald Trump, FB

[yop_poll id="710"]