Trump dundrar: “Vi går så långt som vi måste”

2025 03 28

USA:s intresse för Grönland blir allt starkare.

Såväl innan som efter Donald Trump valdes till USA:s 47:e president har han uttryckt starkt intresse för det danska territoriet Grönland.

Danmark har återkommande uttryckt ilska gentemot Trumps kommentarer – och Grönland likaså.

Nu säger Trump att USA kommer att gå “så långt som vi behöver”, rapporterar ABC News.

“Så långt som vi behöver”

JD Vance, andra damen Usha Vance och energiminister Chris Wright kommer att leda den amerikanska delegationen för att besöka den militära rymdbasen Pituffik i nordvästra delen av Grönland, efter att ha kapat planerna på ett större och längre besök.

Inför resan dundrar Trump.

– Vi behöver Grönland för den nationella och internationella säkerheten. Så jag tror att vi kommer att gå så långt som vi måste gå, säger han.

“Vi behöver”

Trump fortsätter.

– Vi behöver Grönland. Och världen behöver oss för att ha Grönland, inklusive Danmark. Danmark måste se till att vi får Grönland, menar han.

– Och, du vet, vi får se vad som händer. Men om vi inte har Grönland, kan vi inte ha stor internationell säkerhet.

Putin kommenterar

På torsdagen har Vladimir Putin kommenterat situationen.

Vid ett politiskt forum i Murmansk, en hamnstad på Arktiska havet, noterade Putin att USA först övervägde planer på att vinna kontroll över Grönland på 1800-talet och sedan erbjöd sig att köpa det från Danmark efter andra världskriget.

Det rapporterar AP.

“Är uppenbart”

Detta hade Putin att säga om läget:

– Det kan se överraskande ut bara vid första anblicken och det skulle vara fel att tro att detta är någon form av extravagant prat från den nuvarande amerikanska administrationen.

– Det är uppenbart att USA kommer att fortsätta att systematiskt främja sina geostrategiska, militärpolitiska och ekonomiska intressen i Arktis.

Danska och grönländska politiker fortsätter att uttrycka stort missnöje med Trumps kommentarer och nekar till att överlåta ön till amerikanerna.

Foto: The White House

Text: Redaktionen


Sällsynt fenomen på himlen imorgon – det här får du inte missa

2025 03 28

Imorgon lördag kan du se fram emot ett mäktigt skådespel på himlen.

Chansen kommer inte särskilt ofta.

Så när månen imorgon tar en rejäl “tugga” av solen gäller det att passa på.

– Denna vår får du en sällsynt chans att se en solförmörkelse, framhåller Illustrerad vetenskap om morgondagens fenomen.

"Du får inte missa det"

Tidningen understryker att det handlar om en “sällsynt solförmörkelse” den 29 mars, som uppstår till följd av att månen placerar sig mellan jorden och solen och kastar sin skugga över den senare.

Skådespelet kommer att kunna ses i hela Norden.

– Du får inte missa det sällsynta fenomenet, har det gått att läsa hos Illustrerad vetenskap inför helgen.

Täcker nästan halva solen

Den solförmörkelse som kommer att kunna ses på lördag är en partiell sådan. Månen kommer att täcka uppemot 35 procent av solen, beroende på var man befinner sig när man tittar.

Med utgångspunkt i Stockholm inleds solförmörkelsen klockan 11.40 och varar fram till och med 13.21. Vid 12.31 är solen maximalt täckt.

Befinner du dig längre västerut startar fenomenet några minuter tidigare.

Skydda ögonen

Viktigt när solförmörkelsen ska observeras är att skydda ögonen. 

Att titta direkt mot solen, även om den är delvis täckt av månen, kan ge allvarliga skador på synen, förklarar Populär Astronomi.

– Det allra bästa är att bära speciella glasögon för ändamålet, eller att använda ett svetsarvisir. Man ska absolut inte använda ett teleskop eller en kikare utan solfilter när man vill observera en solförmörkelse.

Dröjer över två år till nästa gång

Senast en partiell solförmörkelse ägde rum och gick att se i Sverige var i oktober 2022. 

Då ställde en molnig himmel till det för många i landet, men den här gången ser den tidiga prognosen relativt lovande ut, med undantag för fjällen.

– I övriga landet varierar molnigheten, på många platser ser solen ut att visa sig och temperaturen kan återigen nå 15 grader, troligast i Östersjölandskapen, informerar Emma Rosengren, meteorolog på SMHI.

Nästa partiella solförmörkelse i Sverige inträffar den 12 augusti 2027. Den som väntar på en fullständig solförmörkelse får vänta betydligt längre. Det kommer inte att ske förrän den 16 oktober 2126.

Foto: M. Andrey

Text: Redaktionen


Sverige kan få en ny motorväg – “alla är överens”

2025 03 28

En tungt trafikerad väg i södra Sverige kan göras om till motorväg.

Vägen beskrivs som “den sista flaskhalsen mellan Sveriges två största städer”.

Nu kraftsamlar politiker och myndigheter för att göra riksväg 40 mellan Jönköping och Ulricehamn till motorväg.

– Den här vägen är avgörande för arbetsmarknad, näringsliv, säkerhet och beredskap. Nu står vi enade över parti-, läns- och kommungränser och påbörjar det gemensamma arbetet för att få till en motorväg, säger Wiktor Öberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamns kommun.

"Alla är rörande överens"

Mellan 10 000 och 13 000 bilar färdas mellan de två städerna varje dag.

I ett gemensamt initiativ samlades i veckan politiker, myndigheter och näringsliv från både Jönköpings och Västra Götalands län för att markera “en nystart i frågan”.

Bland annat deltog Länsstyrelsen, berörda kommuner och Försvarsmakten.

– Alla är rörande överens om behovet av att höja vägstandard och kapacitet, framhåller Region Jönköpings län i ett gemensamt uttalande.

"Investering för hela Sverige"

Riksväg 40 är en drygt 32 mil lång sträcka som går från Göteborg rakt österut till Västervik, via Borås, Ulricehamn, Jönköping, Nässjö, Eksjö och Vimmerby.

Sträckan håller motorvägsstandard mellan Göteborg och Ulricehamn, men i övrigt är det till stor del 2+1-väg med mitträcke som gäller.

Att bygga om sträckan till motorväg skulle dock lyfta mer än enbart de två representerade regionerna, menar Rachel De Basso (S), regionstyrelsens ordförande i Region Jönköpings län.

– En motorvägsutbyggnad av riksväg 40 handlar inte bara om regional utveckling. Det är en investering i hela Sveriges tillgänglighet, konkurrenskraft och beredskap, säger hon.

– Vi behöver tänka i stråk och se den strategiska kopplingen till Göteborgs hamn, Landvetter flygplats och hela Skandinavien.

En fråga för försvaret

Mona Forsberg (S), kommunalråd i Jönköpings kommun, är inne på samma linje.

– Det är en kort sträcka med en dålig standard, vilket är ett bekymmer då Jönköpings kommun är en kommun som är ett nationellt logistiknav.

Bland huvudargumenten i den gemensamma färdplanen som ska tas fram lyfts exempelvis att dagens 2+1-väg är olycksdrabbad och riskfylld. En motorväg bedöms bidra till ökad trafiksäkerhet.

Det nämns också att försvaret och beredskapen skulle tjäna på motorvägsstandard då kraven på en robust infrastruktur ökar i det nya säkerhetspolitiska läget.

Foto: Kävlinge kommun (E6)

Text: Redaktionen