Trenden – kommuner har ändrat inställning till vindkraft

2022 03 28

Fler och fler vindkraftsprojekt stoppas i Sverige.

Det visar ny statistik från Energimyndigheten. Ofta beror det på att kommuner säger nej eller att lokala protester påverkar besluten, rapporterar SR Ekot.

Kraftig minskning 

Statistiken från myndigheten visar att knappt hälften av alla vindkraftsprojekt från 2014 fram tills nu har fått klartecken för att börja byggas.  Samtidigt minskar framtidsutsikterna för en mängd nya vindkraftsverk. Andelen ansökningar som får godkänt har minskat kraftigt.

2020 minskade antalet godkända ansökningar med 37 procent och under första halvan av 2021 låg siffran på ynka 25 procent, uppger SvD.

Är oroande

Fredrik Svartengren, chef för Energimyndighetens enhet för förnybar energi och samhälle, bekräftar uppgifterna.

– Det stämmer. Det är något som är oroande, säger han till SR.

De har sagt nej

I Öckerö kommun, utanför Göteborg, har kommunstyrelsen nyligen sagt nej till att bygga en stor vindkraftspark ute i havet. Elproduktionen från projektet skulle motsvara hela Göteborgs årsförbrukning, uppger SR. Trots det säger kommunen nej.

– Det är inte så att vi generellt är motståndare till all vindkraft utan här handlar det om en specifik fråga med ett vindkraftverk för Öckerö kommun och vi anser att det inte är en bra plats för det, säger kristdemokraten Jan Utbult, kommunstyrelsens ordförande i Öckerö kommun.

Behöver fördubbla elproduktionen

Samtidigt konstaterar Energimyndigheten att Sverige minst behöver fördubbla sin elproduktion de kommande 20 åren. Både bilar och industri ska gå över till eldrift. Flera olika energislag behöver byggas ut. Det kan behövas fyra gånger så mycket vindkraftverk som i dag för att möta det stora behovet, enligt myndigheten.

På fel väg

Fredrik Svartengren konstaterar att Sverige inte är på rätt väg. Det kommer bli svårt att uppnå framtidsmålen.

– Inte om ingenting händer. Det ser inte ut som det just nu. Det som behöver hända är att vi måste göra en bättre planering för markanvändningen och den behöver göras i ljuset av behovet av el, säger han till SR.

Foto: N Doherty

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen