Trendbrott i Stockholm – här är vanligaste dödsorsaken

2022 11 09

Cancer är första gången någonsin den främsta dödsorsaken i Stockholms län.

Förra året gick antalet människor som avled av cancer om antalet som dog av hjärt-kärlsjukdomar.

Aldrig tidigare har cancer orsakat flest dödsfall i ett svenskt län, enligt Dagens Medicin.

Men trendbrottet är anmärkningsvärt eftersom det inte beror på att cancerpatienter ökar – utan snarare på grund av att hjärt-kärlsjukdomar leder till allt färre dödsfall, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det här speglar en långvarig trend som pågått i decennier där dödligheten i cirkulationsorganens sjukdomar minskat fortare, än vad dödligheten i cancer har gjort, säger David Pettersson, statistiker på Socialstyrelsen, till tidningen.

Lär stanna på sikt

För både kvinnor och män har hjärt-kärlsjukdom länge legat i topp när det handlar om de vanligaste dödsorsakerna.

Cancersjukdomar har samtidigt legat stadigt på andra plats. Förändringen som nu sker behöver dock inte bestå i närtid, men sannolikt i det långa loppet.

– Det kan nog slå lite fram och tillbaka i några år framöver. Nästa år kan det vara fler som dör av hjärt-kärlsjukdomar istället. Men på sikt kommer cancer att bli den vanligaste dödsorsaken, om inget oväntat händer, eftersom det inte finns något som tyder på att den här trenden kommer att upphöra, säger David Pettersson till DN.

Trendbrottets förklaring

Enligt tidningen har det sin förklaring att trendbrottet sker just i huvudstaden. Hjärt-kärlsjukdomar drabbar i synnerhet människor i hög ålder, men Stockholms län har yngst medelålder i hela Sverige.

Ändå blev folkhälsoepidemiologen Anton lager överraskad över trendbrottet.

– Det är ju en sorts milstolpe får man säga. Hur mycket dödstalen i hjärt-kärlsjukdomarna minskar styrs i stor utsträckning av demografiska faktorer och där kan vi vara gynnade av en i stora delar högutbildad befolkning med mer gynnsamt riskfaktormönster, säger han till Dagens Medicin.

Vanligaste dödsorsakerna i hela Sverige

I somras släppte Socialstyrelsen sin lista över de vanligaste dödsorsakerna för 2021 i hela landet. På den listan är hjärt-kärlsjukdomar i topp, och cancer/tumörer på andra plats.

Däremot presenterade myndigheten även positiva nyheter. År 2021 vände nämligen dödligheten nedåt igen efter att pandemin året dessförinnan tillfälligt brutit trenden om sjunkande dödlighet under flera år.

Totalt dog ungefär 92 100 personer i Sverige förra året jämfört med 98 200 under 2000, enligt Socialstyrelsen.

Fem-i-topp över Sveriges vanligaste dödsorsaker 2021

1. Hjärt- och kärlsjukdomar
2. Tumörer
3. Psykiska sjukdomar och syndrom samt beteendestörningar
4. Sjukdomar i nervsystemet
5. Covid-19

Källa: Socialstyrelsen

Foto: JF Martin

Text: Redaktionen