Trendbrott för elbilar – på grund av Riksbanken
2024 04 02
De senaste månaderna har antalet nyregistrerade elbilar minskat i en stadig takt.
Men nu har trenden brutits.
Det uppger branschorganisationen Mobility Sweden i sin senaste månadsstatistik över antalet nyregistrerade bilar i Sverige.
Av antalet nyregistrerade bilar i mars var 35 procent elbilar. En ökning med 7 procentenheter jämfört med föregående månad.
Dessutom ökade antalet nyregistrerade elbilar på privatpersoner med hela 32 procent.
Riksbankens signaler bakom ökningen
Enligt Mattias Bergman, vd för Mobility Sweden, beror uppgången på en ljusning i det ekonomiska läget.
– Riksbankens signaler om kommande sänkningar av styrräntan har gett viss ökning av privatmarknadens intresse för elbilar i mars, säger han i ett uttalande.
Samtidigt konstaterar Bergman att försäljningssiffrorna måste upp om Sverige ska klara klimatmålen.
– Tillväxtkurvan är flackare än den behöver vara för att klara våra klimatmål. Därför är det viktigt att regeringen bidrar till att elektrifieringen tar fart på privatmarknaden genom effektiva styrmedel, framhåller vd:n för Mobility Sweden.
Då ska fossila bränslen fasas ut
Sverige har genom ett EU-beslut förbundit sig till att förbjuda fossila förbränningsmotorer till 2035. Ett mål som kan bli svårt att uppnå om elbilsmarknaden stagnerar.
– Det är uppenbart att privatmarknaden för personbilar generellt och elbilar i synnerhet är fortsatt svag. För att vända denna negativa trend krävs det riktade insatser från regeringen för att stimulera efterfrågan på elbilar bland privatpersoner. Det är avgörande för att inte elektrifieringen ska backa, sa Mattias Bergman när Mobility Sweden presenterade sin månadsstatistik för februari.
Fakta: Sveriges nationella klimatmål
Etappmålen:
- Utsläppen år 2020 bör vara 40 procent lägre än utsläppen år 1990.
- Utsläppen år 2030 bör vara 63 procent lägre än utsläppen år 1990.
- Utsläppen år 2040 bör vara 75 procent lägre än utsläppen år 1990.
Långsiktiga målet:
- Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. Målet innebär att utsläppen av växthusgaser från svenskt territorium ska vara minst 85 procent lägre senast år 2045 än utsläppen år 1990.
Källa: Naturvårdsverket
Foto: Johanna Hanno resp M. Fousert
Text: Redaktionen