Tre ryska befälhavare dödade

2022 03 06

Nu kommer rapporter om att minst tre ryska chefer inom armén har dödats i strid.

Den ryska regimens armé bjuds på hårt motstånd av Ukrainas väpnade styrkor.

Allt fler döda

I takt med att Rysslands armédivisioner försöker pressa sig allt längre in i Ukraina ökar antalet dödsoffer undan för undan på båda sidor.

Närmare frontlinjen

Då det ryska anfallet bitvis inte gått lika bra som väntat har högre chefer inom ryska armén tagit sig längre fram mot frontlinjen för att få ökad insikt i anfallskriget mot Ukraina, rapporterar BBC News.

Dödad av krypskytt

Framstötningarna är långt ifrån riskfria och nu kommer underrättelseuppgifter från Väst om att vice chefen för 41:a Kombinerade Vapenarmén har dödats av en krypskytt.

Kombinerade vapenarméer är armédivisioner som utgörs av mer än en variant av stridsfunktion, till exempel en kombination av både fotsoldater, så kallat infanteri, och artilleri. Det kan även vara en kombination av artilleri och attackhelikoptrar. Artilleri är exempelvis granatvapen och kanoner.

Två andra chefer dödade

Dessutom skall en rysk divisionschef och en rysk regementschef har dödats i strider med Ukrainas väpnade styrkor.

– Armécheferna försöker implementera sin egen profil och betoning på stridsfältet men det leder i sin tur till att de utsätter sig själva för större risker, rapporterar BBC News säkerhetskorrespondent Gordon Corera.

Belägrar Mariupol

Ryssarna belägrar den ukrainska staden Mariupol, uppger CNN.

Stadens borgmästare säger att man är omringade av ryska styrkor och att folket är i desperat behov av militär hjälp och humanitära insatser.

34 invånare dödade

I nordöstra Ukraina har 34 personer ur allmänheten dödats av en rysk attack mot Kharkivregionen på bara 24 timmar, rapporterar BBC.

– [Ryssarna] försöker avsiktligt eliminera ukrainska folket eftersom de skjuter mot civila områden, säger Kharkivs borgmästare.

Ryssar avancerar mot Odesa

Ryska trupper uppges även närma sig Odesa som är landets tredje största stad med över 1 miljon invånare. Odesa ligger vid Svarta Havets nordvästra strand.

Arkivfoto: Ux gun resp Ukraine President Office

Text: Redaktionen