JUST NU: Vänsterpartiet, Moderaterna och KD överens i ny stor fråga

2022 03 29

Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet föreslår nu en storsatsning på Sveriges kollektivtrafik tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Bara två veckor efter att de tre partierna kom överens om att sänka priset rejält på bensin och diesel gör de nu en ny stor satsning ihop.

Kollektivtrafiken

Denna gång är det en satsning som riktar in sig både på klimatet och billigare resor då det är kollektivtrafiken som står i centrum.

– Vi är överens med M och KD om att lägga minst 2,5 miljarder kronor på kollektivtrafiken, säger vänsterledaren till Aftonbladet.

Sänkta biljettpriser

Det handlar om en bred satsning som ska gynna resenärerna.

– Det ska gå till att sänka biljettpriser, förhindra ökning av biljettpriser, öka turtäthet och tillgänglighet, säger Nooshi Dadgostar (V).

Vill resa kollektivt

Trycket på såväl spårtrafiken som busstrafiken är stort på många håll i Sverige och när det gäller tågresorna med SJ är det ofta mer eller mindre fullbokat på tågen då många föredrar att resa kollektivt istället för med bil.

Nooshi Dadgostar positiv

Vänsterpartiet vill tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna stärka kollektivtrafiken runt om i Sverige.

Förslaget ska läggas fram redan denna vecka då de tre partierna går fram med reformen i finansutskottet genom ett så kallat utskottsinitiativ.

Mer samarbete V-M-KD

Nooshi Dadgostar ställer sig positiv till att komma överens med Moderaterna och Kristdemokraterna i ännu fler frågor framöver där Vänstern kan få igenom sin politik.

Det har blivit en ny formation sedan Centern minskat Socialdemokraternas möjligheter att jobba ihop med Vänsterpartiet.

V satsar stort på klimatet

Partiet föreslår även stora satsningar på klimatet framöver.

– Vi föreslår ett historiskt omfattande investeringsprogram för klimatet, meddelar Nooshi Dadgostar (V) och räknar upp flera V-förslag på Twitter.

◾Transportinfrastruktur 460 miljarder

◾Bygg- och fastighet 130 miljarder

◾Elöverföring och elproduktion 100 miljarder

◾Totalt 690 miljarder över tio år

Behöver 55 mandat till

Satsningen på kollektivtrafiken på 2,5 miljarder ska bli verklighet redan i år hoppas Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna som tillsammans uppnår 120 mandat.

För att gå igenom förslaget behöver partiet stöd från partier med ytterligare 55 mandat för att erhålla 175 mandat vilket utgör majoritet bland riksdagens 349 ledamöter.

Flera partier möjliga kandidater

Sverigedemokraterna har 62 mandat.

Ett annat möjligt alternativ är en kombination av Liberalerna, Centern och Miljöpartiet som har 20, 31respektive 16 mandat vardera.

Foto: Denny Lorentzen V, Axel Adolfsson M, Kristdemokraterna

Text: Redaktionen