Tre biljättar får bottenbetyg – “Allvarliga brister”
2024 10 15
Amnesty International har genomfört en ny granskning.
Och där har ledande elbilsföretag undersökts.
Amnesty International har tittat närmare på förhindrandet av människorättskränkningar i leverantörskedjor i elbilsindustrin.
Där framgår att vissa biljättar får sämre betyg än andra.
Är sämst
Allra sämst bedömer Amnesty att BYD, Mitsubishi och Hyundai är.
– Elfordonsjättarna BYD, Mitsubishi och Hyundai får sämst betyg i en ny granskning som Amnesty International publicerar idag kring människorättskränkningar inom elfordsonsbranschen, framhåller Amnesty i ett pressmeddelande.
– Granskningen visar att världens ledande tillverkare av elfordon inte i tillräcklig hög utsträckning visar hur de hanterar människorättsrisker i sina leverantörskedjor för mineraler, vilket i sin tur riskerar att utsätta hela samhällen för exploatering, hälsorisker och miljöskador.
Utgår från detta
I samband med att den globala efterfrågan på batterimineraler ökar kraftigt uppmanar rapporten elfordonstillverkarna att identifiera och minska riskerna för människorättskränkningar i sina leverantörskedjor.
Mercedes-Benz och Tesla är två biljättar som får förhållandevis högt betyg i granskningen.
Viktiga punkter
Granskningen från Amnesty utgår från faktorer som engagemang i policyer för mänskliga rättigheter, riskidentifieringsprocesser, kartläggning av leverantörskedjan, rapportering samt att avhjälpa de risker eller problem som identifieras.
Företagen kunde få max 90 poäng, och Mercedez-Benz var bäst med 51 poäng samtidigt som kinesiska BYD var sämst med 11 poäng.
“Allvarlig brist”
Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard kommenterar granskningen.
– BYD, ett av de största och snabbast växande elfordonsföretagen, hamnade längst ner i vår lista. Företagets redovisning visar på en allvarlig brist på transparens när det gäller mänskliga rättigheter i leverantörskedjorna för batterier, säger hon.
– Andra företag i botten av listan, som Hyundai och Mitsubishi, saknade fördjupad information om deras arbete med sitt due diligence arbete för mänskliga rättigheter.
Foto: CHUTTERSNAP
Text: Redaktionen