Tradition på svenska bröllop på väg att förbjudas
2024 08 20
En relativt ny tradition på svenska bröllop kan förbjudas inom kort.
Att bruden “lämnas över” vid altaret av en förälder, vanligtvis pappan, har blivit något av en trend i Sverige.
Men i framtiden kan förekomsten stoppas helt, rapporterar Sveriges Radio.
Socialdemokraterna har nämligen lagt fram en motion till kyrkomötet där partiet bland annat förespråkar just ett förbud mot brudöverlämningar vid bröllop som arrangeras av Svenska kyrkan.
Anledningen är att man inte anser att traditionen speglar kyrkans människosyn.
"Otäcka vibrationer"
Enligt Socialdemokraterna är överlämningen även en symbol för kvinnors omyndighet.
Och Magnus Elmblad, präst vid Karlshamns församling, håller med om att det är en förlegad företeelse även om att han alltid respekterar överlämningen om det är vad brudparet vill.
– Jag får lite otäcka vibrationer av att det är ett ägandeskap som förändras, säger han till radion.
– Jag förstår inte riktigt traditionen. Som jag uppfattar det är den från en annan tradition än vad jag är van vid i Svenska kyrkan. Traditioner förändras och det innehåll vi lägger i traditionerna kommer också förändras genom tiderna.
Influerats av kronprinsessan
En teori till att överlämningen etablerats i Sverige är att amerikanska traditioner influerat svenska brudpar.
Men även att kronprinsessan Victoria, när hon gifte sig med prins Daniel år 2010, lämnades över av kungen tros ha bidragit.
Redan då kritiserades den nya trenden.
– Visst kan man tycka att det är familjens ensak att bestämma, men just i det här fallet kommer det ju att bli stilbildande för tusentals brudpar och det vill vi inte, sade biskopen Lennart Koskinen vid tillfället enligt SVT.
Så lyder svenska seden
På Svenska kyrkans hemsida konstaterar man att allt fler svenskar har sett filmer där pappan leder in bruden i kyrkan och lämnar över henne till brudgummen.
Det beskrivs som en amerikansk sed.
– Den svenska seden är att brudparet själva går tillsammans uppför kyrkgången. Olika seder uttrycker olika saker. Ta med denna fråga till samtalet med prästen där ni kan samråda kring utformningen och upplevelsen av vigseln. Inom de givna ramarna i vigselritualet finns möjlighet till personliga uttryck, framhåller Svenska kyrkan.
Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna
Text: Redaktionen