JUST NU: Toppolitikern röstade fel – släppte igenom oppositionens förslag
2022 04 27
Meriterade socialdemokraten och riksdagsledamoten Ibrahim Baylan råkade röstade för oppositionens förslag, och mot sitt eget parti, om att genomföra en nationell folkräkning i Sverige.
Politikern och socialdemokraten Ibrahim Baylan har en tung meritlista. Bland annat har han varit skolminister, energiminister och näringsminister.
Men när det var dags för en viktig omröstning i riksdagen slant toppolitikern på knappen, rapporterar TV4 Nyheterna.
Egna partiet har kritiserat förslaget
Förslaget var framtaget av bland annat Moderaterna och Liberalerna och handlar om att regeringen ska ta på sig uppgiften att utföra en nationell folkräkning i Sverige.
Ett förslag som har kritiserats av Socialdemokraterna. För tre år sedan satte man stopp för just ett sådant uppdrag. Tyvärr, för partiets räkning, blev Baylans feltryck avgörande i omröstningen och förslaget gick därmed igenom.
Moderaterna jublar
Moderaterna jublar över beskedet från riksdagen.
– Idag röstade riksdagen ja till en Moderaternas förslag om en nationell folkräkning – nu kan vi stoppa bidragsbrotten, framhäver Niklas Wykman (M), skattepolitisk talesperson för partiet, på Twitter.
Sverigedemokraternas passning
Även Sverigedemokraterna ställde sig bakom förslaget och riktar en passning mot den socialdemokratiska politikern.
– Högern + Ibrahim Baylan i riksdagen biföll äntligen vårt mångåriga krav på nationell folkräkning, meddelar partiet på sin Facebooksida.
Lämnar politiken efter blundern
Via Socialdemokraternas presstjänst bekräftar Ibrahim Baylan att det mycket riktigt handlade om ett misstag, rapporterar Dagens Nyheter. Det är sedan tidigare klart att Ibrahim Baylan är på väg ur politiken. Redan i höstas meddelade han att det inte blir en fortsättning.
– Jag har bestämt mig för att inte kandidera till nästa riksdagsval. Det är dags att göra någonting annat, sade han i september 2021 till SVT.
Inget tvingande förslag
Förslaget är emellertid inte tvingande för regeringen att genomföra. Eftersom det dessutom enbart är ett par månader kvar till valet är det inte heller säkert att regeringen hinner sätta igång med arbetet.
Den senaste folkräkningen gjordes för över 40 år sedan. Ytterligare en gjordes 2011, men tog utgångspunkt enbart i offentliga register.
Foto: Regeringskansliet
Text: Redaktionen