JUST NU: Toppolitiker i SD sprider Rysslandshyllning

2022 03 29

Riksdagsledamoten Roger Richthoff (SD) har spridit en film där Ryssland tackas för invasionen av Ukraina.

Riksdagsledamoten Roger Richthoff (SD) delade en propagandafilm full av rysk desinformation om ukrainska biologiska vapen och antisemitiska konspirationsteorier på sitt Facebookkonto, rapporterar Expo.

Alla borde tacka Ryssland

– Alla borde tacka Ryssland för att de avslöjat det här för världen och för att de förstör de här labben, säger en intervjuperson i videoinslaget som Roger Richthoff spridit på Facebook. I anslutning till delningen av klippet skriver Richthoff: 

Påstår att USA ljuger

– Även om en del är tveksamt trovärdigt så det ett faktum att såväl presidenten i Ukraina som USA, förnekade alla påståenden om bio-labb i Ukraina. Nu har den bubblan spruckit, skriver Richthoff i anslutning till delningen av klippet.

Vill belysa att desinformation sprids på båda sidor

När Expo frågar varför han delade videon svarar han:

– För att precis som ni borde göra, tala om att det pågår desinformation från båda sidorna. Så enkelt är det. Inte för att försvara ryssarnas massdödande, men du kommer inte att skriva det. Jag tycker att invasionen är fruktansvärd och massdödandet av civila är fruktansvärt.

Uselt omdöme

Roger Richthoffs videodelning togs inte emot väl av SD. 

– Han visar gång på gång uselt omdöme i sociala medier, uppger Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge i en skriftlig kommentar till TT, rapporterar DN.

Inte med på valsedeln till hösten

Partiet uppger att det vid valkonferensen tidigare i år stod klart att SD-ledamoten inte kommer att vara med på kommande valsedel till hösten val. Richthoff själv förklarar att han inte vill vara med på riksdagslistan och att han framhöll det till förra gruppledaren Mattias Karlsson redan 2018 rapporterar Aftonbladet.

I blåsväder även i höstas

Roger Richthoff (SD) hamnade även i kraftigt blåsväder i höstas då han gick till angrepp mot vaccinet mot covid-19. Antalet dödsoffer i Sverige var enligt Folkhälsomyndigheten siffror uppe i nästan 15 000 när SD-ledamoten gjorde följande påstående:

◾Kallar det av myndigheter godkända vaccinet för ”giftspruta”

◾Omnämner vaccinet som ”detta så kallade vaccin”

◾Skriver att ”nackdelarna med att ta vaccinet överstiger med råge den nytta det gör, framförallt för barn”

Hänvisar till ”kända läkare”

När Sveriges Radio frågade Roger Richthoff om hans uttalanden upprepade han sin jämförelse med en giftinjektion.

– I flera av deras inlägg så jämför man det här till och med med att man gör en injektion som man inte vet verkan av och därmed så skulle man kunna behandla det som en giftinjektion, sade Richthoff.

Rysk desinformationspropaganda

Centerns Niels Paarup-Petersen var en av de som då riktade kraftig kritik mot SD-riksdagsledamoten Richthoff som sitter i Försvarsutskottet.

– Om det är någon som sprider gift så är det han som sprider gift i samhällskroppen genom den typen av vidareförmedling av desinformation.

– När man går ut och säger att vaccinet är ett gift så har man tagit steget från en öppen, faktabaserad debatt om vaccinets för- och nackdelar. Det är just det som är klassisk desinformationspropaganda. Han sitter i Försvarsutskottet och borde ha god kännedom om hur vissa länder försöker påverka våra stater, sa Paarup-Petersen till Expressen.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen