JUST NU: Toppolitiker i SD sprider Rysslandshyllning

2022 03 29

Riksdagsledamoten Roger Richthoff (SD) har spridit en film där Ryssland tackas för invasionen av Ukraina.

Riksdagsledamoten Roger Richthoff (SD) delade en propagandafilm full av rysk desinformation om ukrainska biologiska vapen och antisemitiska konspirationsteorier på sitt Facebookkonto, rapporterar Expo.

Alla borde tacka Ryssland

– Alla borde tacka Ryssland för att de avslöjat det här för världen och för att de förstör de här labben, säger en intervjuperson i videoinslaget som Roger Richthoff spridit på Facebook. I anslutning till delningen av klippet skriver Richthoff: 

Påstår att USA ljuger

– Även om en del är tveksamt trovärdigt så det ett faktum att såväl presidenten i Ukraina som USA, förnekade alla påståenden om bio-labb i Ukraina. Nu har den bubblan spruckit, skriver Richthoff i anslutning till delningen av klippet.

Vill belysa att desinformation sprids på båda sidor

När Expo frågar varför han delade videon svarar han:

– För att precis som ni borde göra, tala om att det pågår desinformation från båda sidorna. Så enkelt är det. Inte för att försvara ryssarnas massdödande, men du kommer inte att skriva det. Jag tycker att invasionen är fruktansvärd och massdödandet av civila är fruktansvärt.

Uselt omdöme

Roger Richthoffs videodelning togs inte emot väl av SD. 

– Han visar gång på gång uselt omdöme i sociala medier, uppger Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge i en skriftlig kommentar till TT, rapporterar DN.

Inte med på valsedeln till hösten

Partiet uppger att det vid valkonferensen tidigare i år stod klart att SD-ledamoten inte kommer att vara med på kommande valsedel till hösten val. Richthoff själv förklarar att han inte vill vara med på riksdagslistan och att han framhöll det till förra gruppledaren Mattias Karlsson redan 2018 rapporterar Aftonbladet.

I blåsväder även i höstas

Roger Richthoff (SD) hamnade även i kraftigt blåsväder i höstas då han gick till angrepp mot vaccinet mot covid-19. Antalet dödsoffer i Sverige var enligt Folkhälsomyndigheten siffror uppe i nästan 15 000 när SD-ledamoten gjorde följande påstående:

◾Kallar det av myndigheter godkända vaccinet för ”giftspruta”

◾Omnämner vaccinet som ”detta så kallade vaccin”

◾Skriver att ”nackdelarna med att ta vaccinet överstiger med råge den nytta det gör, framförallt för barn”

Hänvisar till ”kända läkare”

När Sveriges Radio frågade Roger Richthoff om hans uttalanden upprepade han sin jämförelse med en giftinjektion.

– I flera av deras inlägg så jämför man det här till och med med att man gör en injektion som man inte vet verkan av och därmed så skulle man kunna behandla det som en giftinjektion, sade Richthoff.

Rysk desinformationspropaganda

Centerns Niels Paarup-Petersen var en av de som då riktade kraftig kritik mot SD-riksdagsledamoten Richthoff som sitter i Försvarsutskottet.

– Om det är någon som sprider gift så är det han som sprider gift i samhällskroppen genom den typen av vidareförmedling av desinformation.

– När man går ut och säger att vaccinet är ett gift så har man tagit steget från en öppen, faktabaserad debatt om vaccinets för- och nackdelar. Det är just det som är klassisk desinformationspropaganda. Han sitter i Försvarsutskottet och borde ha god kännedom om hur vissa länder försöker påverka våra stater, sa Paarup-Petersen till Expressen.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen