JUST NU: Toppolitiker i blåsväder – skriven på adress utan avlopp

2022 06 08

Skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman (S) har fått 700 000 kronor i ersättning eftersom han uppgett att han bor mer än fem mil från riksdagen.

SVT:s Uppdrag granskning avslöjar att adressen som Hellman är skriven på saknar godkänt avlopp, har trasiga fönster och hål i väggen.

Sedan 2015 har S-toppen varit skriven på adressen.

– Jag sover där bara ibland, så jag diskar inte, säger Jörgen Hellman i programmet.

En timme efter avslöjandet byter Jörgen Hellman folkbokföringsadress, rapporterar SVT Nyheter.

Fått enorm ersättning

Sammanlagt har Skatteutskottets ordförande fått drygt 700 000 kronor i ersättning av riksdagen sedan 2015, eftersom han uppgett att han har bott i stugan i Vänersborg.

– Regelverket säger att den riksdagsledamot som har sitt permanenta boende längre än fem mil från riksdagen har rätt till en övernattningsbostad i Stockholm. Ledamoten har också rätt till ersättning – traktamente – för sina Stockholmsvistelser, rapporterar SVT.

Eget ansvar

Men det kan vara svårt att kontrollera ledamöternas uppgifter.

– Det är svårt att se framför sig att riksdagsförvaltningen skulle åka ut på plats och inspektera en bostad. Utan ledamoten måste rimligen själv ta ansvar för de uppgifter han eller hon lämnar, säger riksdagens talman Andreas Norlén (M) till SVT.

Fakta egna övernattningsbostäder

  • En egen övernattningsbostad kan vara en egen bostads- eller hyresrätt, eller en bostad som ledamoten hyr i andra hand.
  • Övernattningsbostaden ska ligga inom 50 kilometer från riksdagen. Ledamöterna kan få ersättning för avgiften eller hyran för övernattningsbostaden, men bara upp till ett visst belopp. I dag är den maximala ersättningen 8 600 kronor per månad. Om hushållsel inte ingår i hyran får ledamöterna också 120 kronor per månad i ersättning för elen.
  • Om ledamoten får ersättning för en bostadsrätt som hen själv äger får hen ersättning för avgiften till bostadsrättsföreningen men inte för eventuella ränte- eller amorteringkostnader.
  • En ledamot som vill ha ersättning för sin egna övernattningsbostad ska skicka in en ansökan tillsammans med underlag (till exempel ett andrahandskontrakt) som styrker kostnaden. Inför varje riksmöte, om ledamoten byter bostad eller om det sker någon annan förändring som påverkar ersättningen ska ledamoten göra en ny ansökan.
  • Källa: Riksdagen

Arkivfoto: M. Bálint

Text: Redaktionen